pisces 070909

Someone wrote something very sweet. Open your email and find a love letter in there. You’ve never been especially fond of idle chatter. It’s not that you don’t like chatting with friends. You just don’t like wasting your time on conversation that means nothing at all. In fact, you don’t like participating in anything that doesn’t have a meaningful ending. You’ve been dealing with that type of thing for days and you’re tired of it, but there’s light at the end of this tunnel now, and you know it — the kind that will actually show you something.

p/s : woohooooo 😉

Advertisements

pisces hari ni…

Exercise your creativity as much as you possibly can today — by doing dances, singing songs, solving riddles, whatever. Your unique way of celebrating your life can turn heads and provide some entertainment to the people you really want to impress! People will love your antics, and send some seriously good energy back your way. This is a great day for making big changes in your social life (ceh satu hari meeting, mane nk buat changes nye). What used to be predictable will now be thrilling and unpredictable (macam yg Hj Fadzli bgtau, kalau bbtul praktik ape yg dia ajar dlm course smalam tu)

pisces hari ini…

Even if you have ten different projects going on right now, you should make personal relationships your first priority today. One of the people who is always there for you needs your advice or your time and you should juggle your schedule in any way you need to in order to give them what they need. Helping others is also a way to help yourself see things from a new perspective. You will realize the immense value that you have in other people’s lives.

pisces hari ni..

To reduce the amount of stress in your life,

you must reduce your amount of debt.

Overview :

You’re feeling pretty unsettled about an old debt — probably one you are owed rather than the other way around. It may be a good time to forgive it or to find some other way to set it right.

waaahh kiranya action taken aku sblum ni dh menuju ke arah itu. mmg btul sgt la tu. salah satu faktor stress adalah MASALAH KEWANGAN. bila ko tak cukup duit ;

1- ko tak bleh mkn sesuka ati ko, hanya mampu terkebil2 tgk org melantak super supreme piza atau double cheese burger mcD;

2- ko tak bleh beli brg sesuka ati, sgt terhad pilihan yg ada, tp t’paksa utamakan brg keperluan yg teramat sgt la perlu;

3- ko tak bleh gi jalan sesuka ati, sbb minyak skrg RM2.70 seliter!!! dan jgn lupa rumah ko dikelilingi dgn pelbagai jenis tol utk akses ke tmpt2 lain. so nk hang out, lepak dgn membe2 utk release tensen pn tak bleh, makin la gile dibuatnye;

4- ko tak bleh lagi beli bahan bacaan sesuka ati, koman2 pun beli kosmo rm1 supaya tak ketinggalan isu semasa;

5- ko sanggup telan panadol 7-8 biji sehari kalo sakit pening, sbb berkira nk pegi klinik swasta. hosp gomen mmg la free, tp ikut pengalaman, smpt kritikal dulu aku agaknya bru smpai turn dpt rawatan.

6- ko serba salah kalo kuar2 makan dgn famili. takkan la asyik akak abg ko yg nk open table kot????

7- ko jadik baran bila opis asyik mintak duit bayar yuran ni, bayo tu, beli ni. oiii spek aku pun 2 tahun tak berganti lagik tau!!

8- ko jadik serba salah tiap kali nk balik kg ke jumpa dgn mak ayah ke, dia org cam bleh tau2 je ko tgh mslh duit, mula la nnti dia org tolak duit ko yg dh mmg peruntukan utk dia org tiap2 bulan.

senang ckp, sume tu la nnti menyumbangkan kepada ketensenan + kesakitan jiwa ko. mmg la, duit mana penah cukup, kalo naik gaji skalipun, mmg takkan penah cukup. org ckp sbb hati sume org tak penah puas, sentiasa tamak haloba kan, nk lebey aje, pastu lupa diri.

tp dgn keadaan skrg, harga brg, minyak dan blablablablabla, kalo ko berjimat camne skali pun, mmg sakit la jugak. kalo ade ape2 emergency ke adhoc hal ke nk guna duit yg byk, konfem kalut nk cekau mane.

so ape action yg bleh aku ambil utk tangani masalah duit ni?? ;

1- mntk tukar ke tmpt keje yg lagik dekat dgn rumah, supaya aku bleh save at least rm600 sebulan! – > tp ade aje cubaan yg amat menduga perasaan dan nk menggagalkan!

2- buat force saving! nk capai target at least 1/4 dari duit gaji dijadikan saving bulanan. – > sbb aku ni bkn jenis tiap hari balik rumah, peruntukan rm10 hatta 10 sen skalipun dlm tabung. apetah lagik utk simpan dlm bank, yg bleh diATMkan tiap kali bila nk.

3- long term investment! – > 2 in 1, alang2 amik insurans kan. next target, unit trust!

4- personal loan! (isk ni kira dh last choice la ni, seboleh2nye nk elak sblum ni) – > bayar utang2 yg mengenakan interest yg mencekik baki tiap bulan.

5- amalkan buat payment by CASH! – > aku pn tatau camne dulu aku bleh idup tanpa crdt card, sbb skrg ni mcm satu keperluan wajib pulak jadiknye credit card tu yg akhirnya menjerat diri sndiri kan. pantang ade peluang swipe haahhh tu dia, swipe aje. so skrg, cuba balik ke gaya kehidupan msa lampau tanpa crdt card!

so far, alhamdulillah, ade yg dh menunjukkan hasil yg positif la, ape? korang ingat aku tak bleh jimat cermat ke? cet! cuma perkara (1) tu yg aku harapkan sgt skrg, sbb portion yg aku abih utk travel opis-rumah tiap hari mmg mencecah 1/4 gaji aku tiap bulan. kalo dh bleh save kat situ, mmg dh cukup baik dh.

korang doa2kan la ek, keberkesanan niat suci murni aku nih. nnti korang gak yg bleh tumpang hepi kan 😉 (hah blanje teh ais?? segelas pun dh rm2.20 sekarang tau!!!takdak takdak!! amik air suam je!!jgn amik yg dlm gelas, nnti charge 30sen, amik dlm cawan tu je, bleh dpt 10sen kot!! huh)

pisces hari ini….

The weather forecast for your day, today, will include some fog, but you can help burn it off early if you keep a sunny disposition. Instead of letting the gray mood of grouchy folks turn you inward or sullen, let it be a challenge to you to be all the more cheerful. With one chirpy ‘good morning!’ you will be able to turn a frown into a smile — and get a rush from your ensuing sense of power. Spread your bright demeanor to strangers and friends alike, and make it a great day.

p/s : so early gud morning everyone!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;p (senyum jgn tak senyum) ;p ;p ;p ;p ;p ;p ;p ;p ;p

pisces hari ini…

It is easy to lose respect for someone in a position of authority who repeatedly lets you down, but try not to let any disillusionment turn you against other people who had nothing to do with it. You have to remember that one bad apple does not always spoil the whole bunch. Withhold any judgment, today, and give people the benefit of the doubt. There is a lot more good in the people you’re working with now than bad, but you might have to have some patience to find it.

p/s : moral of d story from today, aku kena cuba pertimbangkan fakta2 di atas…seolah2 tu je pilihan yang ada skrg… bwk bersabar lin (mmmm mana aku nk carik emoticon yg menunjukkan muka kecewa giler b*** ni ya)

pisces hari ini…

Today, there is a lot of unpredictability in the air. Something you assumed was going to happen looks like it’s off the agenda. You don’t have to try to hide your disappointment, but it probably won’t last long anyway. As the afternoon approaches, a new person will arrive on the scene, and their antics will put a smile on your face. This isn’t a day to count on having your normal routine. This is a day to enjoy whatever comes your way. It’s going to be fun.