salam perpisahan *mode sedih*

hari ni, jatuhlah sudah talak antara kita.
slps 5 thn bersama, susah dan senang, pahit dan manis diharungi bersama.
ke mane2 ko la teman. tak kira masa.
bukan aku yg taknak teruskan.
tapi di luar kemampuan.

aku harap ko paham, dan tenang di tempat baru, bersama orang2 baru.
kelisaku, selamat jalan.

di kesempatan ini jugak.
aku ucapkan selamat datang kepada teman yang baru.
byk sungguh halangan nk dapat teman yang baru ni. tapi selepas 6 bulan berusaha dan bbrp kali give up dan kecewa, akhirnya pada hujung januari, si dia tiba jugak.

selamat datang teman baru. harap ko kekal setia dgn aku.

Advertisements

Trip to Melaka on my 28th!!

marvellous!!!

menyeronokkan!!

menghiburkan!!

meng’inspirasi’ kan !! <loh! ni bahana Hj Fadzli lagi la ni>

plan awal dulu nk gerak awal pagi sabtu. sbb nk singgah bahau amik eyda dulu. tp sbb last minute ade family matter, tertunda la ke petang. sib baik ade TTM Dahlia yang sudi temankan minah tu jalan2 sementara tunggu aku abih urusan famili. (ala konfem mamat tu tak kisahnye kan makcik kan!!). tima kasih incik Wallpaper 😉

lepas setel anta papa ke airport, balik siap2. dlm duk kalut nk kuar cepat tu, tetiba lak pagar rumah Abgmir ni buat hal!! haa mmg pelik sgt la bunyinye, terkurung dlm pagar rumah sndiri, tp tu la dia. nyampah btul aku dibuatnye. time tu la nk carik pasal. last2 Abgmir yg tgh teman anak dia main taekwondo tu kena balik jugak la, tolong bukakkan. aishhhh. senang pulak dia bukak! ade jugak pagar yg kena hentak ni kang!

last2 gerak dari s.alam dgn Dahlia dlm kul 3.30. mencabar sungguh journey ke bahau, nk amik Eyda yg dh berjam2 tunggu tu hahaha last2 dlm kul 5.30 baru gerak dari bahau ke melaka. lalu jalan dlm, mak ai. tak penah aku travel se gamble ni (owh penah skali, msa trip last minute ke lenggong dedulu haha). smpai dlm kul 8, cek in di seri malaysia. cam poyo je rasa main walk in je hahaha series, tak penah aku buat keje camni. tp really njoy d journey, macam2 la mende nk diborakkan, dingumpatkan, digelak2kan.

lepak2 jap, pastu terus kuar gi amik Sai kat area Melaka GH, tu pun sesat barat kita org mencari tempatnye. adehh la. tp mmg jodoh panjang la kite, berjaya jugak melepak bersama2 di umbai, menikmati dinner yg sungguh errr sungguhh tidak disangkakan (ni nk kena sertakan dgn gamba skali, baru real kan). takkan aku lupa pertandingan minum air tembikai! ko punye keje la ni Sai! <iklan : hey, jgn duk bwh pokok smbil minum air oren tau!! hahaha dlmmm maksud tu, org tertentu je bley paham 😉 >

lepas berjaya menghabiskan air tembikai, terus ke bandar melaka. konon nk round je sbb dh lewat mlm. skali tersinggah la kat jeti cruise tu. rupanye stil smpt beli tiket utk last trip. ape lagik. beromantika de armour la kita org sepanjang boat trip.  best mmg best!!! <smpai skrg aku rsa ade org sabotaj no 28 tu!!).

esoknya, after brekfes, terus ke Taman Mini Asean tu.  kebtulan ade show time tu. smpt la kita org layan tarian2, teringat zaman usm lak. Ayuh, sokong la seni tarian tradisional kita!! 🙂  ok la jugak Taman Mini ASean tu. tapi maybe disebabkan tak brape dijaga , ala2 suram skit la. dh cantek la tu ade rumah2 tradisional negeri2 kt mesia ni. tp alahaii, ala2 nk roboh pun ade. kita org yg naik tu pun risau dibuatnye, panjang umur ke idak nk turun smula nih. papan tercabut sane sini, tangga dah tinggal sekerat. dgn semak2 keliling yg macam hutan, eh ke mmg korang nk buat style kampung pinggir2 hutan?? hahaha pls la, obvious sgt. but seriously, kak noraniza idris, pls do sumthing la. sayang, tmpt dh ade, cantek, tapi tak dijaga dgn baik. amat la rugi rasanya.

lepas tu terus ke bandar melaka, carik masakan baba nyonya. yehh! jumpa satu, dkt2 area menara taming sari. pun marvellous!! sedap. pastu terus beli tiket naik menara taming sari. i like!!! patut la si TTM duk cite sgt pasal menara ni, rupanye mmg best. i mean, lain daripada tmpt pelancongan lain kat mesia ni. dia cam menara putar, ko duduk dlm mende yg ala2 kapsul tu. pastu dia naik atas dgn kadar kelajuan yg biasa2 aje. sambil pusing2. so ko bleh tengok the whole bandar melaka tu, paling syok, tengok selat melaka. dgn eye on malaysia kat tepi tu. mmg cantekk! lebey kurang dlm 7 minit la.

turun je kite org pi melawat a famosa kat belakang tu. macam la tak penah pegi kan. tp bak kata tah sape2 tah, tak sah kalo melawat melaka tanpa singgah a famosa. hahaha. ade ke pepatah cenggitu? tp smpt la possing2 skit. panass gile, tak larat deh nk lepak lelama.

otw back, singgah jusco melaka (macam la takde jusco kat sini), konon nk carik BIG APPLE, tp takde. last2 beli tah ape2 tah. sushi la, ayam goreng la, roti la. buat bekal n dinner la kononnye. then terus ke bahau. smpai sane dh mlm, Eyda pun dh buat ayat2 mengancam:

“ape kata korang tido je sini, sok pepagi gerak balik la. bahye lalu bukit putus memalam ni. sok pagi ramai skit org, sbb ramai org ulang alik gi keje kt somban lalu situ”

pk punye pk, mmmm btul la jugak. lagipun mata ala2 kuyu smacam dh. satu hari drive n jalan2. so msg abgmir :

“adik kt somban, x larat nk drive balik mlm ni. sok pepagi la. jgn bgtau mama”

“ok. bgtau papa je” <cessss!!>

pepagi dlm kul 6 gerak. tgh2 jln kampung yg gelap tu, ade lak eksiden. moto dilanggar ape tah, maybe langgar lari kot. smpt pulak tgk ade body terlantar x gerak  kat tepi moto tu. seram sejuk kejap dibuatnye. istighfar aje la.

lalu bukit putus, ya rabbi. macam rally btul. dgn gelap nye, selekoh tajamnya, sipi dgn gaung nye. isk tawakkal aje la. dan aku syukur sgt sbb slamat lepas kwsn tu. sbb mlm tu kuar berita rupanye, jalan tu ditutup sbb tanah runtuh yg sgt teruk. sib baik la aku balik pagi tu jugak. makasih Tuhan, panjang lagi umur aku dgn Dahlia.

seriesly, really njoyed d day. makasih la kat kekawan yg sudi bercuti sesama. walaupun tak kesampaian jugak hajat korang nk carikan kek <huh!>, takpe la, air tembikai Sai dh ade sbg pengganti hahaha

cuma aku masih tak puas ati gak!!!! ape kena dgn signboard2 kat melaka ni???! kena halang dgn pokok la, letak bbtul dpn lorong nk masuk kiri kanan la. stakat duk sane dua hari tu, rasanye berpuluh kali jugak la main u-turn kat melaka ni. asyik silap masuk je, kes signboard bengong! sape punye keje ni??? jkr ke majlis bandaran??? sesape pun, sila amik tindakan ye!!! huh!

well, next trip, Langkawi, here we come!!!~~~~~ 😉

hapdate pasal rebet tunai!!

aku ingat dh tutup cite pasal rebet nih. dh kira give up la kononnye nk claim thru online ni, x kesempatan nk pegi claim kat kaunter pos sndiri, skali dua pegi tgk berderet org menunggu, aku bknnye bleh tuang lama2 dari opis.

tapi tetiba tadik dpt call dari POS HQ. tanye ape kisah dh claim rebet aku tu??! haha terkejut aku sat. rupanye komplen2 aku thru fon sblum ni tu mcm dijadikan report la, anta ke pengurusan ke camtu la kot. so dia org nk update la ape jadik. siap tau kronologi aku call berpuluh kali tu, kejap call jpj, pastu pos pastu jpj pastu pos etc. so aku pun ape lagik blablablablablabla pot pet pot pet pot pet la. end up dgn “so smpai skrg tak dpt lagik la rebet sy tu” uhuk uhuk.

so incik ismail (bukan nama sebenar) itu (yg aku panggil incik yusof memula haha tah camne aku bleh terdengar dia perkenalkan diri as incik yusof) xplain la sbb2 kenapa masalah itu terjadik (ok ok fine, sistem baru nk establish, so ade la ding dong sane sini, ok aku paham dan puas ati) pastu dia tanye kat mane pej pos terdekat yg aku bleh pegi (ingatkan nk suruh aku pegi amik duit terus kat kaunter je haha). aku ckp la alamanda, siap mengadu lagik tu, “tp situ incik tau aje la, kaunter sikit, nk parking pun dh amik masa, pastu penuh gile org, sy ni bkn ade masa sgt nk tunggu lama, dh la jauh dari opis” (kalo dh manusia tu kan, bab mencipta alasan mmg hebat, tp tu mmg realiti la, aku dh pegi skali kaunter pos tu, penuh org)

then dia suruh aku tunggu next call dia, sbb dia nk konfemkan nama aku ade dlm sistem pos. ptg tu dia call smula, suruh pegi alamanda esok. amik no n isi borang cam biasa (lerr). then katakan bila turn aku, tetiba mmg nama aku sangkut ke ape, panggil pengurus situ, sbb dia dh maklum kat pengurus situ senario kes aku ni. kalo tak dpt jugak katanye, call dia smula! ha gitu dia. baik incik mail! tima kasih atas concern dan kerjasama anda. perkhidmatan mesra pelanggan yang anda tunjukkan sgtlah dihargai. (lawak incik mail ni rupanye, duk tergelak aje aku, especially bila tetiba dia tanye nk jual tak kete aku tu kat dia, erk!! ni dh luar topik cik mail oit)

nway, really thanks atas respond diberikan. untuk wakil2 pos yg ade tersinggah di blog aku yg tak seberapa ni (ade ke?), aku ucap terima kasih la ye. sekurang2nye korang prihatin dgn msalah client2 korang ni walaupun nmpak mcm remeh aje. aku tak kisah pun kalo nk kena gi kaunter, tp biarlah clear masalahnye tu kan, jgn la bila aku pegi kaunter pun sangkut sbb mmg nama aku takde. lagik panas aku dibuatnye kalo dh penat2 menunggu beratur panjang membuang masa kat situ. so tima kasih krn cuba beri solution terbaik kalo berlaku masalah sedemikian, sekurang2nye ade jaminan, yg masa dan pahala pose aku takkan terbuang begitu saje dlm proses menuntut claim tu esok! 🙂

wah ceria jap idup aku arini! 😉 time kasih pos malaysia!

siapa yg sengal?

baru kul 9 arini, tp dh dua insiden sengal terjadik kat aku..aku mls nk cite pjg2 lagik, so aku just copy paste d same cite yg aku story kat portal kekawan..

insiden 1:
otw dtg keje dari desa pandan, singgah gerai tepi jalan tapau brekfes.
pastu tik tok, slambe masuk kete, bila nk masukkan kunci, bunyi alarm .
ah gelabah, duk tekan2 button ijau kat alarm tu, pastu senyap.
ok, lega, pandang dpn, tetiba “eh sejak bila pulak aku letak sticker2 belah kanan cermin depan ni”
pd msa sama, terprasan ade sorang brader, duk berdiri tegak dpn kete tu, smbil tgn pegang kunci, dan muka blur tgk aku.

astagaa, aku salah masuk kete org!!!! 
dgn muka yg buat2 slambe, kuar kete, angkat tgn kat brader tu “sori bang, silap”
terus menonong ke kete aku yg di park blakang kete dia.
masuk kete, start enjin, terus blah.
smpt lak nmpak brader tu duk tergelak sakan dgn bini dia kat meja mkn tu .

moral : jgn sesekali terpedaya dgn bunyi tik tok bukak pintu tu, mungkin bkn bunyi kete anda. dan jgn sesekali parking kete sebelah atau berhampiran dgn kete yg sama spesies dgn kete anda. sekian.

insiden 2:
smpai opis, nk masuk parking.
tab skali pass parking tu, eh apsal tak terangkat palang nih.
tab lagik, tab lagik, tab tab tab.
skali,
bengong!! apsal la aku tab kad touch n go!!!! 

moral : bila dh lepas tol, jgn duk pegang lagik kad touch n go. simpan terus kat tempat yg sepatutnya.

ye aku tau korang nk buat kesimpulan ape.
biar aku ngaku siap2, aku sgt sengal arini.

pisces hari ni..

To reduce the amount of stress in your life,

you must reduce your amount of debt.

Overview :

You’re feeling pretty unsettled about an old debt — probably one you are owed rather than the other way around. It may be a good time to forgive it or to find some other way to set it right.

waaahh kiranya action taken aku sblum ni dh menuju ke arah itu. mmg btul sgt la tu. salah satu faktor stress adalah MASALAH KEWANGAN. bila ko tak cukup duit ;

1- ko tak bleh mkn sesuka ati ko, hanya mampu terkebil2 tgk org melantak super supreme piza atau double cheese burger mcD;

2- ko tak bleh beli brg sesuka ati, sgt terhad pilihan yg ada, tp t’paksa utamakan brg keperluan yg teramat sgt la perlu;

3- ko tak bleh gi jalan sesuka ati, sbb minyak skrg RM2.70 seliter!!! dan jgn lupa rumah ko dikelilingi dgn pelbagai jenis tol utk akses ke tmpt2 lain. so nk hang out, lepak dgn membe2 utk release tensen pn tak bleh, makin la gile dibuatnye;

4- ko tak bleh lagi beli bahan bacaan sesuka ati, koman2 pun beli kosmo rm1 supaya tak ketinggalan isu semasa;

5- ko sanggup telan panadol 7-8 biji sehari kalo sakit pening, sbb berkira nk pegi klinik swasta. hosp gomen mmg la free, tp ikut pengalaman, smpt kritikal dulu aku agaknya bru smpai turn dpt rawatan.

6- ko serba salah kalo kuar2 makan dgn famili. takkan la asyik akak abg ko yg nk open table kot????

7- ko jadik baran bila opis asyik mintak duit bayar yuran ni, bayo tu, beli ni. oiii spek aku pun 2 tahun tak berganti lagik tau!!

8- ko jadik serba salah tiap kali nk balik kg ke jumpa dgn mak ayah ke, dia org cam bleh tau2 je ko tgh mslh duit, mula la nnti dia org tolak duit ko yg dh mmg peruntukan utk dia org tiap2 bulan.

senang ckp, sume tu la nnti menyumbangkan kepada ketensenan + kesakitan jiwa ko. mmg la, duit mana penah cukup, kalo naik gaji skalipun, mmg takkan penah cukup. org ckp sbb hati sume org tak penah puas, sentiasa tamak haloba kan, nk lebey aje, pastu lupa diri.

tp dgn keadaan skrg, harga brg, minyak dan blablablablabla, kalo ko berjimat camne skali pun, mmg sakit la jugak. kalo ade ape2 emergency ke adhoc hal ke nk guna duit yg byk, konfem kalut nk cekau mane.

so ape action yg bleh aku ambil utk tangani masalah duit ni?? ;

1- mntk tukar ke tmpt keje yg lagik dekat dgn rumah, supaya aku bleh save at least rm600 sebulan! – > tp ade aje cubaan yg amat menduga perasaan dan nk menggagalkan!

2- buat force saving! nk capai target at least 1/4 dari duit gaji dijadikan saving bulanan. – > sbb aku ni bkn jenis tiap hari balik rumah, peruntukan rm10 hatta 10 sen skalipun dlm tabung. apetah lagik utk simpan dlm bank, yg bleh diATMkan tiap kali bila nk.

3- long term investment! – > 2 in 1, alang2 amik insurans kan. next target, unit trust!

4- personal loan! (isk ni kira dh last choice la ni, seboleh2nye nk elak sblum ni) – > bayar utang2 yg mengenakan interest yg mencekik baki tiap bulan.

5- amalkan buat payment by CASH! – > aku pn tatau camne dulu aku bleh idup tanpa crdt card, sbb skrg ni mcm satu keperluan wajib pulak jadiknye credit card tu yg akhirnya menjerat diri sndiri kan. pantang ade peluang swipe haahhh tu dia, swipe aje. so skrg, cuba balik ke gaya kehidupan msa lampau tanpa crdt card!

so far, alhamdulillah, ade yg dh menunjukkan hasil yg positif la, ape? korang ingat aku tak bleh jimat cermat ke? cet! cuma perkara (1) tu yg aku harapkan sgt skrg, sbb portion yg aku abih utk travel opis-rumah tiap hari mmg mencecah 1/4 gaji aku tiap bulan. kalo dh bleh save kat situ, mmg dh cukup baik dh.

korang doa2kan la ek, keberkesanan niat suci murni aku nih. nnti korang gak yg bleh tumpang hepi kan 😉 (hah blanje teh ais?? segelas pun dh rm2.20 sekarang tau!!!takdak takdak!! amik air suam je!!jgn amik yg dlm gelas, nnti charge 30sen, amik dlm cawan tu je, bleh dpt 10sen kot!! huh)

kelisa oh kelisa

utk seketika aku nk ubah topik kebiasaan blog aku…mls nk pk kan sgt dh pasal tu, letih otak dibuatnye (ye aku tau korang dh penah ckp kan)

aku duk godek2 handbag tadik (xde keje nk buat, sbb xnak pk kan kononnye), tetiba terjumpa la resit anta servis kelisa bulan lepas…iskk sadis tgk total payment kat bawah tu…utk paparan kekawan :

  • timing belt – 350
  • engine oil ++9000 – 170
  • oil filter – 16
  • air filter – 28
  • spark plug – 38
  • disc brake pad – 65
  • rear wheel bearing – 75
  • new tyre continental (2) – 270 (ok la tu, aritu dh tukar 2biji)
  • valve ape tah – 6
  • allignment (btul ke aku eja ni) – 12
  • coolant – 15
  • belt ape tah – 25
  • belt ape tah lagik – 28
  • belt lagik – 18
  • repair sport rim – 45 (arghh!! aku benci lubang2 jalan di puchong dan mane2 laa!!)
  • a/c gas – 40
  • service brake – FOC (ni je yg percuma?????)
  • TOTAL SEMUA : RM 1201.00 !!!! (dia bg aku diskaun singgit je cessss)

adehhhh mmg kopak abih poket aku bulan nih…hampir separuh duit gaji bulanan aku tau..dh la mmg tgh tercekik skrg ni, sejak pindah, sejak minyak naik, duit bulan2 abih kat minyak n tol je…isk iskkk…tp ye la, padan dgn muka aku sndiri kan, sape suruh lama tak gi serviss haaa!!! berbakul2 la dengar abgmir dgn kakti bebel…abgmir sesedap rasa je suruh aku swipe crdt card, waduhhh cukup la dgn hutang2 yg tertanggung nih…terketar2 jugak aku nk bg cash 1200 tu..

well lin, moral of d story : PATUHILAH JADUAL SERVIS KETE ANDA SEBAIK MUNGKIN BAGI MENGELAKKAN SEBARANG KOS YANG TIDAK DISANGKA DAN MELEBIHI BAJET BULANAN BERKALI GANDA.

ye la ye la, aku dh serikk…serik servis lambat, dan serik jugak anta kedai tu!!!!

lahaiiiiiiii

lahaiiiiiiii