1001 ceritera…

memandangkan laptop aku dh kembali (yibba yibba!!!), dan aku-mama pun dh ok smula, so aku rsa skrg mood aku berada di tahap yg terbaik utk aku bebel panjang skit kat sini (giler hape ko lin, kul  4 pagi ni??!!!). iye saye tgh weng skrg. dan saye mau menaip panjang, sila bg laluan. tq

ceritera 1 :

actually aku jarang menaip sbb laptop aku masuk bengkel. alkisahnye laptop aku dibawak ke china bulan jan aritu, pastu terus ia bermastautin di sane di bwh jagaan adik aku smpai la dibawak balik smula pada mac. malangnye, bila balik tu, ia fail ujian saringan kesihatan, rupanye dah dijangkiti virus2 yg pelik (china maliii). maka dimasukkan la ia ke dalam bengkel sehingga dibaik pulih semula. muahhh muahhh!  😉

ceritera 2 :

ex-hsemate ku, puan raz & suami, en. nora telah mendapat anak perempuan yang diberi nama NUR ADLINA  😉 tak payah la aku komen lelebey kan, ramai yg tak puas ati tu hahahahaha takpe, korang chup siap2 nama anak ke2, ke3 dia orang tu hehe. so puan raz dan en nora, selamat menyambut orang baru dan selamat menghargai tido2 malam anda 🙂

ceritera 3 :

aku ke sabah 8-13 mei aritu. bukan atas urusan keje. tp cuti2 mesia yg dirancang dari bulan 1 aritu (rancang ka??). tp sgt puas ati, mcm2 cerita. lain entri la ye. smbil lalu je ni.

ceritera 4 :

aku terlampau byk out station skrg. terlampau kerap, smpai tahap lugaa tgk mknn hotel.  series aku miss masakan rumah (mcm la kerap sgt pun mkn kat rumah slama ni). tu yg duk buat aku agak serabut lately tu.

ceritera 5 :

mama : adik ade byk lagi ke cuti?

aku : bley lagi la kalo nk buat trip ke china lagik (gelak gedik)

mama : kalo gitu,  mama nk book cuti adik koman2 pun 2minggu.

aku : gi china lagi? (dh start muka cuak)

mama : mama nk ajak gi umrah. teman mama.

aku : owh, ok (cam bingung jap)

hampir 24 jam pastu, baru aku cam t’sedar, mama ajak aku gi mekah buat UMRAH, bukan gi SABAH beli belah!!  tempat yg aku tak terpk aku akan pegi dlm masa terdekat ni (meaning : few years ni la).  aku terdiam lagi. lagi. dan lagi. (sambil membelek surat khabar, cari tempat yg ade buat kursus umrah dlm masa terdekat ni)

ceritera 6 :

owhh sudah pukul 5 pagi?!! ni bahana xcited terlebey dpt laptop smula la ni. maka dgn itu ceritera2 ini berhenti di sini saje dulu. bersiap sedia la utk ape yg sepatutnya.

subuh! subuh!!

Advertisements

kuching – here i come!!~~~

aku akan ke SARAWAK ahad smpai khamis dpn!!

sronok  sronok!! seumur idup aku, even sepanjang masa keje ni, tak penah smpai ke sabah sarawak sane. tak penah dpt peluang ke sane. ye la, gelak la korang. tau la korang penah smpai. tp tu la kenyataannya. kesian aku tau sob sob.

dats y awal januari aritu msa junior aku ajak pi sabah mei ni, terus je aku setuju. tp tu  cuti2 sndiri la. promotion airasia n hotel murah gile time tu. terus book <opss cuti blum apply nih!!> 8-13mei ni, gamble gile.

then msa tgh kursus kat hotel federal kl kelmarin, membe aku call dari opis. ckp ade surat panggil mesyuarat kat sarawak minggu dpn!! xcited gile aku hahahaha tak kira la pegi atas sbb keje pn, yg penting, dpt peluang jejak kaki sane. aku akan pastikan aku bergamba dgn tugu kucing yg aku duk nampak dlm tv n majalah je slama ni. huh! and aku nk pilih  sndiri kek lapis yg pelbagai tu, yg slama ni duk order je dari org yg pi sane. dan aku nk tgk sndiri tikar sarawak yg duk jadi sebutan sgt tu <eh tikar sarawak bley angkut naik flight ke ha?>

ah tak kira la, yg penting, sukeee nyeeeee!!!!!!!!!!~~~~~~~~~~~~~~~~~~

terubuk ikan masin anyone?? 😉

Trip to Melaka on my 28th!!

marvellous!!!

menyeronokkan!!

menghiburkan!!

meng’inspirasi’ kan !! <loh! ni bahana Hj Fadzli lagi la ni>

plan awal dulu nk gerak awal pagi sabtu. sbb nk singgah bahau amik eyda dulu. tp sbb last minute ade family matter, tertunda la ke petang. sib baik ade TTM Dahlia yang sudi temankan minah tu jalan2 sementara tunggu aku abih urusan famili. (ala konfem mamat tu tak kisahnye kan makcik kan!!). tima kasih incik Wallpaper 😉

lepas setel anta papa ke airport, balik siap2. dlm duk kalut nk kuar cepat tu, tetiba lak pagar rumah Abgmir ni buat hal!! haa mmg pelik sgt la bunyinye, terkurung dlm pagar rumah sndiri, tp tu la dia. nyampah btul aku dibuatnye. time tu la nk carik pasal. last2 Abgmir yg tgh teman anak dia main taekwondo tu kena balik jugak la, tolong bukakkan. aishhhh. senang pulak dia bukak! ade jugak pagar yg kena hentak ni kang!

last2 gerak dari s.alam dgn Dahlia dlm kul 3.30. mencabar sungguh journey ke bahau, nk amik Eyda yg dh berjam2 tunggu tu hahaha last2 dlm kul 5.30 baru gerak dari bahau ke melaka. lalu jalan dlm, mak ai. tak penah aku travel se gamble ni (owh penah skali, msa trip last minute ke lenggong dedulu haha). smpai dlm kul 8, cek in di seri malaysia. cam poyo je rasa main walk in je hahaha series, tak penah aku buat keje camni. tp really njoy d journey, macam2 la mende nk diborakkan, dingumpatkan, digelak2kan.

lepak2 jap, pastu terus kuar gi amik Sai kat area Melaka GH, tu pun sesat barat kita org mencari tempatnye. adehh la. tp mmg jodoh panjang la kite, berjaya jugak melepak bersama2 di umbai, menikmati dinner yg sungguh errr sungguhh tidak disangkakan (ni nk kena sertakan dgn gamba skali, baru real kan). takkan aku lupa pertandingan minum air tembikai! ko punye keje la ni Sai! <iklan : hey, jgn duk bwh pokok smbil minum air oren tau!! hahaha dlmmm maksud tu, org tertentu je bley paham 😉 >

lepas berjaya menghabiskan air tembikai, terus ke bandar melaka. konon nk round je sbb dh lewat mlm. skali tersinggah la kat jeti cruise tu. rupanye stil smpt beli tiket utk last trip. ape lagik. beromantika de armour la kita org sepanjang boat trip.  best mmg best!!! <smpai skrg aku rsa ade org sabotaj no 28 tu!!).

esoknya, after brekfes, terus ke Taman Mini Asean tu.  kebtulan ade show time tu. smpt la kita org layan tarian2, teringat zaman usm lak. Ayuh, sokong la seni tarian tradisional kita!! 🙂  ok la jugak Taman Mini ASean tu. tapi maybe disebabkan tak brape dijaga , ala2 suram skit la. dh cantek la tu ade rumah2 tradisional negeri2 kt mesia ni. tp alahaii, ala2 nk roboh pun ade. kita org yg naik tu pun risau dibuatnye, panjang umur ke idak nk turun smula nih. papan tercabut sane sini, tangga dah tinggal sekerat. dgn semak2 keliling yg macam hutan, eh ke mmg korang nk buat style kampung pinggir2 hutan?? hahaha pls la, obvious sgt. but seriously, kak noraniza idris, pls do sumthing la. sayang, tmpt dh ade, cantek, tapi tak dijaga dgn baik. amat la rugi rasanya.

lepas tu terus ke bandar melaka, carik masakan baba nyonya. yehh! jumpa satu, dkt2 area menara taming sari. pun marvellous!! sedap. pastu terus beli tiket naik menara taming sari. i like!!! patut la si TTM duk cite sgt pasal menara ni, rupanye mmg best. i mean, lain daripada tmpt pelancongan lain kat mesia ni. dia cam menara putar, ko duduk dlm mende yg ala2 kapsul tu. pastu dia naik atas dgn kadar kelajuan yg biasa2 aje. sambil pusing2. so ko bleh tengok the whole bandar melaka tu, paling syok, tengok selat melaka. dgn eye on malaysia kat tepi tu. mmg cantekk! lebey kurang dlm 7 minit la.

turun je kite org pi melawat a famosa kat belakang tu. macam la tak penah pegi kan. tp bak kata tah sape2 tah, tak sah kalo melawat melaka tanpa singgah a famosa. hahaha. ade ke pepatah cenggitu? tp smpt la possing2 skit. panass gile, tak larat deh nk lepak lelama.

otw back, singgah jusco melaka (macam la takde jusco kat sini), konon nk carik BIG APPLE, tp takde. last2 beli tah ape2 tah. sushi la, ayam goreng la, roti la. buat bekal n dinner la kononnye. then terus ke bahau. smpai sane dh mlm, Eyda pun dh buat ayat2 mengancam:

“ape kata korang tido je sini, sok pepagi gerak balik la. bahye lalu bukit putus memalam ni. sok pagi ramai skit org, sbb ramai org ulang alik gi keje kt somban lalu situ”

pk punye pk, mmmm btul la jugak. lagipun mata ala2 kuyu smacam dh. satu hari drive n jalan2. so msg abgmir :

“adik kt somban, x larat nk drive balik mlm ni. sok pepagi la. jgn bgtau mama”

“ok. bgtau papa je” <cessss!!>

pepagi dlm kul 6 gerak. tgh2 jln kampung yg gelap tu, ade lak eksiden. moto dilanggar ape tah, maybe langgar lari kot. smpt pulak tgk ade body terlantar x gerak  kat tepi moto tu. seram sejuk kejap dibuatnye. istighfar aje la.

lalu bukit putus, ya rabbi. macam rally btul. dgn gelap nye, selekoh tajamnya, sipi dgn gaung nye. isk tawakkal aje la. dan aku syukur sgt sbb slamat lepas kwsn tu. sbb mlm tu kuar berita rupanye, jalan tu ditutup sbb tanah runtuh yg sgt teruk. sib baik la aku balik pagi tu jugak. makasih Tuhan, panjang lagi umur aku dgn Dahlia.

seriesly, really njoyed d day. makasih la kat kekawan yg sudi bercuti sesama. walaupun tak kesampaian jugak hajat korang nk carikan kek <huh!>, takpe la, air tembikai Sai dh ade sbg pengganti hahaha

cuma aku masih tak puas ati gak!!!! ape kena dgn signboard2 kat melaka ni???! kena halang dgn pokok la, letak bbtul dpn lorong nk masuk kiri kanan la. stakat duk sane dua hari tu, rasanye berpuluh kali jugak la main u-turn kat melaka ni. asyik silap masuk je, kes signboard bengong! sape punye keje ni??? jkr ke majlis bandaran??? sesape pun, sila amik tindakan ye!!! huh!

well, next trip, Langkawi, here we come!!!~~~~~ 😉

meeting, meeting and meeting again??!

aku pun tatau la bila bbtul yg aku duk kat meja dari 8 to 5 setiap hari just utk buat keje2 opis. rsanye most of d time mmg duk ulang alik HQ kat seksyen 4 je, attend meeting. pagi meeting lain, petang meeting lain. so alang2 tu mmg dh tak balik opis la jawabnya.

dan tadik baru dpt surat, meeting lagik??!! tapi kali ni, nun jauh di pengkalan hulu, perak sane!

tgk address, chalet air panas pengkalan hulu. mak ai! meeting ke nk berendam ni?! pandai btul pilih tempat hahahaha ni yg buat rsa teruja amat ni! dah lama tak berendam air panas. 4 hari pulak tu meeting sane. 😉

cuma, camno nk pegi ni. kalo bleh malas la nk join kete opis. leceh terikat dgn timing dia org nnti. nk gi sndiri tu bleh, tp mmm.

trip to China –> confirmed!

alkisahnya, aku telah selamat dan slamber nye membeli tiket Air Asia secara online untuk ke Macau pada 3 Jan 08. dan tiket pulang ke Mesia pada 19 Jan 08. beserta dgn tempahan menu dalam penerbangan, iaitu Nasi Lemak otw pegi, dan Nasi Beriyani otw balik (wah wah). Total semuanya : RM 683.00! murah? mmg murah!

pergghhh! bebetul bercuti panjang aku nih! best ?? mmg best!!

lagik best nye tu, permohonan cuti aku pun tak lulus lagik, kelulusan ke luar negara pun tak dapat lagik! hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

giler gamble!

sape peduli?? makin tunggu, harga tiket makin naik.  so? ade pilihan lain? takde kan.

mama dh sibuk buat list bekalan mknn yg dia nak. ye la, dh naik muak jugak makan sayur dgn ikan aje kat sane. kita org dh book serunding daging. beli rempah ratus brahim etc.

mama suruh bawak laptop. aku ingatkan sbb ade wifi ke ape dlm bilik dia tu. rupanye semata2 sbb ade meja komputer dlm bilik tu. huk alos. ade meja aje, internet connection takdek, ape la maknanyer nk bawak laptop jauh2 dari mesia nih. alahaii mama ku ini.

trip to kuala gandah, temerloh.

baru2 ni, setelah sekian lama perancangan dibuat (aku rsa almost 1 year dh plan ni, since duk serumah dgn si raz), berjaya jugak trip kita org ke PUSAT SANTUARI GAJAH, KUALA GANDAH, TEMERLOH PAHANG. walaupun cuma aku, eyda & dahlia je yg dpt pegi, tp stil rasa cam best gile. raz last minute cancel join sbb masalah2 kesihatan (tima kasih jugak sbb sudi tumpangkan kekawan kat rumah ko before trip tu), hani pun last minute cancel, tapi sempat join brekfes kat rumah raz pagi sabtu tu. sian anis kan, tak bleh join, huh babah anis nih, tak sporting sungguh!!! (tp makasih jugak sbb tumpangkan kita org tido lepas balik trip tu walapun melilau kita org mencari rumah hang kat kota serimas nun berpandukan direction si naim nih hehe)

perjalanan bermula kul 12 tghari lebey kurang, sbb kononnye aktiviti2 bersama gajah tu start at 2pm. owh pegi dgn myvi ijau si eyda. tersengguk2 aku tido. ngantuk gile, since hari sblum tu agak terkejar2 dgn keje opis. sian eyda cakap sorang2, tgk2 aku dh terlentuk kat sebelah hahaha sori da.

masuk exit lanchang, giler jauh masuk ke dalam, smpai kita org ingatkan dh sesat2 jalan. bila smpai je sane, tgh time gajah mandi manda , bg makan kacang. tp tiket utk naik gajah dah abis, satu hari dia sediakan 120 tiket je, so 120 orang aje bleh naik sehari. memula tu aku hangin gak la (selalu hangin tak berpasal aku ni) . dh la smpai dari jauh, dlm web site tak bgtau pun ade limit tiket naik gajah. cuma ckp start kul 2 till 4.30 je. kita org smpai dlm kul 2.30, so kira awal la jugak kan. skali cakap tiket habih lak! logik ke tak logik alasan aku nk naik angin tu??!!!

so last2 jalan aje la, tgk anak2 gajah baru nk dibawa keluar. utk diberi makan. mknnye, kacang cap tangan tu, boleh dibeli di koperasi berhampiran. ko hulur je tangan ko, konpem dia amik kacang tu guna belalai dia, geli smacam jugak la haha.

geli siot masa dia sedut kacang tu!

geli siot masa dia sedut kacang tu!

anak gajah yg comel!!

anak gajah yg comel!

pastu tgk acara mandi2 dgn gajah. actually patut tukar nama jdik acara “dimandikan gajah” . sbb ko naik atas gajah tu, bila smpai tgh2 sungai, dia saje terbalikkan badan dia, so dgn ko skali jatuh dlm sungai tu. aku ingatkan tak dalam mane, skali bila gajah tu naik darat, mak ai. tinggi melanguk. maknanye dalam la tmpt dia jatuhkan org tu, sbb dia pn bleh berdiri takat mata dia je. kalo ikutkan, kita org mmg plan nk join acara mandi2 nih, siap bawak baju sepersalinan lagik. tapi bila dh smpai, rsa smacam lak nk join skali haha.

tu jeti tmpt naik gajah sblum dimandikan dia

tu jeti tmpt naik gajah sblum dimandikan dia

tu baru lepas jatuhkan orang la tu.

tu baru lepas jatuhkan orang la tu.

pastu kita org smpat layan tayangan video pasal proses pemindahan gajah ni dari hutan yg terancam ke hutan simpan. mmg mencabar giler proses menyelamatkan gajah ni. dan sbb terkesan dari video tu la, kita org terpanggil utk bagi derma kat tabung santuari gajah tu. walaupun tak byk, tapi sekurang2nye menyumbang la jugak tanda prihatin kepada nasib2 gajah kat mesia nih. kan kan.

pose jgn tak pose, panas terik tu!

pose jgn tak pose, panas terik tu!

otw back, smpt singgah deerland, tak jauh dari situ. nama je deerland, sbb ade berpuluh ekor rusa kat situ. tp selain dari rusa, ade jugak beruang 3 ekor, ular, ostrich 2 ekor, monyet, burung2, tupai terbang etc. byk sesi bg makan la. siap tudung si eyda nk digigit rusa lagik, sbb duk kejar mknn kat tgn dia 😉 smpt jugak aku videokan. mmg riuh rendah dgn suara kita org duk terjerit2 takut dikejar rusa.

eyda yg tgh berperang dgn rusa2.

eyda yg tgh berperang dgn rusa2.

pastu acara bg makan beruang pulak. kita org kira luck la, pegi dh ujung2 petang. orang dh takde sgt, so bebudak situ duk entertain kita org je. bwk masuk kandang sane sini. nk main2 dgn beruang tu pun time dia makan la, tuan dia panggil duk kat bongkah kayu yg dibuat meja makan dia, then sambil2 tuan dia hulur mknn tu bleh la kita org berpossing peluk2 amik gamba dgn dia (err peluk?? pegang dgn ujung2 jari pun cukup ngeri dah) dh la tgh syok pegang blakang dia, skali dia pusing pandang muka aku. haaa menjerit mak dibuatnye yuu!

cewah, pandai aje beraksi!

cewah, pandai aje beraksi!

tu la skit sebanyak kisah trip to kuala gandah. aku sgt recommendkan la korang yg ade anak2 kecik utk pegi tmpt ni. sure bebudak suka. nice place to hang out la on weekend. kita org pun balik hari, ptg tu terus gerak balik kl smula. kira puas ati laa.

next trip? tatau la bila ade kesempatan lagik.