esok harinya..

sebelum ni takde la rsa ape sgt, mcm nothing happen.
tp bila dh bbtul menjelang esok, iskk cuak amat pulak dibuatnye.
btul ke aku nk proceed ni?
success ke nnti?
wat if sumthing happen later? sumthing bad?

tetiba takut…
esok buat LASIK.

doakan aku.

Advertisements

sijil halal??!

hangin je dibuatnye bila baca news lately ni. last month since kosmo buat stori pasal kopitiam2 di mesia yg ade sijil halal jakim, aku jd quite sensitive gak la. ye la, aku pun layan gak lepak minum2 kat kopitiam ni. asal nampak ramai melayu waiternye, ramai melayu lepak nye, ade tergantung sijil halalnye. rupanye mcm2 spesies sijil halal yg ade kat mesia ni, yg diiktiraf cuma sijil halal jakim n jab agama negeri2.

dan dlm ratusan kopitiam di mesia pulak, 2 je yg ade sijil halal jakim. diulang, DUA sahaja. dan kopitiam2 feveret aku tak termasuk senarai pun. okey, aku take note, kira dh buatkan timbul rsa was2 tu mmg better not terlibat la kan.

arini kuar lagi pasal tu. since kosmo dh bukak cite tu, just satu je kopitiam yg dh insaf, apply for sijil halal jakim, which is nasib baik la kopitiam feveret aku – oldtown white coffee. mudah2an dapat.

yg lain?? bg alasan yg sgt koya.

“syarat jakim ketat sgt”
“adalah sgt tidak munasabah utk listkan semua bhn mentah yg digunakan”
“menyusahkan”

blablablablablabla. tah ape2 tah.
btul la ape yg jakim mntk tu. seingat aku la (sori kalo silap info), dulu penah ade bongkar kisah pembuatan mee di kilang yg tak ikut prosedur kebersihan sgt kan, which is sgt kotor. so tak salah la kalo mende2 tu jadi important criteria utk dptkan sijil halal yg sah. proven already, bahan2 mentah ni bleh jadi dari sumber pelbagai.

elo bos, kalo taknak apply, udah la. jgn byk cekadak. tp jgn la bising kalo customer lari. nnti mula la tuding jari sane sini.