polis sekolah

baru masuk opis pepagi tadi, tetiba dengar announcement dari skolah (owh utk makluman semua ya, opis aku ni berjiran je dgn sebuah sek rendah). lebey kurang cam gini la bunyi nye :

“Kita akan mengadakan pemeriksaan salah laku. Semua pengawas dikehendaki pergi ke kelas yang telah ditetapkan untuk menjalankan pemeriksaan”

camtu la lebey kurang, ingat2 lupa. takpe, key point yg aku nk ckp tu cuma tentang PEMERIKSAAN atau dgn nama glamernye SPOT CHECK dan PENGAWAS atau nama glamernye PREFECT SKOLAH.

tersengih sat aku bila dgr announcement tu tadik. sbb terkenang balik zaman skolah dedulu. zaman jadik prefect skolah yg tak berapa nk perfect tu haha.

kalo skolah aku dulu kan, prefect2 skolah ni mmg golongan yg sgt di-ANTI-kan. aku pun tatau la nape. pantang ko buat statement ape2 ke tegur ape2 ke buat spot cek ke, haa mula la kuar ayat2 poyo :

“ye la, prefect aje btul”

“mentang2 baju kaler lain”

“ceh komik2 yg korang rampas tu konfem simpan kt bilik pengawas kan, korang lak baca”

“tu liquid paper yg dirampas byk2 tu konfem korang lak guna kan huh”

“syhhhhh! polis skolah datang”

“elehh rambut dia pun cacak gak”

“huh stokin bola pun x bleh, kira sib baik la ni aku nak pakai stokin tau!”

haa memacam la ayat poyo yg kuar. tak kira la pasal ape pun. aku jadik prefect dari skolah rendah (darjah 4-6), pastu smbung lagik sek men (form 2-5). so bayangkan aje la memacam kerenah kekawan yg ko kena ngadap. nk marah, kawan. tak marah, lawan.

tp sebut pasal spot cek ni hahaha adeh nk tergelak dulu, cite pun blum. zaman aku pun cam gitu gak la. bila dpt arahan buat spot cek tetiba tu, wahhh cam misi penting je kononnye. awal2 dh dpt info bocor dh “psstt sat gi spot cek” . so bg pengawas yg ade kekawan yg agak tak brape mengikut peraturan tu mula la pass msg bocor jugak. kaver kekawan dulu (termasuk diri sndiri jugak haha). sbb nnti sndiri kena pegi spot cek kelas lain kan. pastu bila dh dpt announcement suruh bebudak sume kluar beratur luas kelas, ape lagik. bergerak la polis2 skolah ni ke kelas2 yg dh ditetapkan.

sesape yg mmg bermuka kerek tu, makin la kerek bila buat spot cek. muka mesti series, buat2 garang skit, pastu hentak2 barang atas meja skit (haha cam s*** je kan). makin kerek la bila prasan bebudak sume pandang je sambil tertanya2 dlm kerisauan di luar kelas kan, takut kantoi. pantang jumpa brg yg dikira HARAM di sekolah, huhh! terussss!

“sape punye beg ni???!! bagi nama!!”

mcm2 la brg rampasan yg kita org dpt. liquid paper antara yg top ranking la. kononnye sbb bebudak ni buat conteng2 meja/kerusi/dinding/pintu/longkang/blablabla.ceh, macam la tak bleh padam kan. dh mmg mende tu keperluan utk buat keje skolah. rampas arini, sok dia org beli lain. buat semak stor dlm bilik pengawas je (pengawas pun tibai guna hahahaha).

stakat komik, novel spesies ahadiat akashah tu, takyah ckp la. dh bleh buat mini library kat bilik pengawas. aku pun tatau ke mane peginya semua brg rampasan tu akhirnye.

yg lagik syok kalo jumpa surat2 cinta, tak pun nota2 kaki dlm buku tulis hahahaha rampasss! pastu pakat baca gelak ramai2 😉 gile keji aku rasa (bru skrg la rasa camtu hehehehe)

tapi bila jadik pengawas ni, satu mende bagusnye, semua orang kenal ko, dlm ko sedar atau tak. even ko pengawas paling tak glamer pun. tapi orang mesti kenal jugak ko. sbb satu batch x smpai 20 org pun berbaju kaler lain tu. mmg org bleh cam la. dan kesannye skrg, bila terserempak balik skoolmate lama, antara ayat pertama kuar;

“mana bleh lupa mu, prefect skoloh”

“mu kan antara org paling sibuk masa tu, mana nok ingat aku”

“wat dok ingat pulok, mu la yg slalu rampas pedang setiawan aku”

bila diingat balik, mmg nk tergelak. tu la kenangan kan. yg ko takkan dpt ulang smula skrg. kalo bley diulang, aku cuma nk ckp kat kekawan yg aku terpaksa rampas barang2nye tu;

“sori la beb, aku yg menurut perintah”

aii smpai la ni rupanye aku jadik pengawas, tp dlm version lain pulak..lahaiii….

Advertisements

pisces hari ni…

Exercise your creativity as much as you possibly can today — by doing dances, singing songs, solving riddles, whatever. Your unique way of celebrating your life can turn heads and provide some entertainment to the people you really want to impress! People will love your antics, and send some seriously good energy back your way. This is a great day for making big changes in your social life (ceh satu hari meeting, mane nk buat changes nye). What used to be predictable will now be thrilling and unpredictable (macam yg Hj Fadzli bgtau, kalau bbtul praktik ape yg dia ajar dlm course smalam tu)

Ne me quitte pas….

tatau nk tajuk yg sesuai nk letak, skali lagu ni lak tgh main kat mp3 aku ni hahaha

since last week duk ulang alik putrajaya, meeting 4 hari kat sane. merepek la kalo nk pi carik hotel tido area sane lak. gedik la namanye tu. stakat shah alam – putrajaya huh! tp dlm merepek tu pun bleh tahan letih jugak la. tiap2 petang balik hujan lebat. mata lak ngantuk. jem nk masuk tol s.alam lagik.

isnin smpai smalam pun stil ulang alik putrajaya, tp attend kursus lak kat picc. haa ckp pasal kursus ni, mmg excited la aku. ingatkan kursus2 biasa, yg duk ngadap org bg ceramah memanjang tu. rupanye kursus roadmap khas utk kepimpinan, under satu co consultant.  pastu pesertanya dlm 30 org je (sepatutnye la) tp yg dtg dlm 25 je kot. so very small group, mmg sgt focus la. lagi pulak penceramahnye bukan calang2,  salah sorang nya, Hj Fadzli Yusof 😉 (i likeee!!!!) sape rajin bgn pagi tgk motivasi pagi kat tv tu, haa konfem kenal la dia nih. bersemangat waja sungguh aku ikut slot dia hahahahaha sungguh meng’inspirasi’kan. jarang aku tak ngantuk time kursus nih ahaks. dan impak kursusnya, tunggu la lagik dua tiga bulan, insyaAllah. very good course la. amat disarankan kepada kekawan sekalian. tak kira utk ape jua bidang 🙂

arini attend meeting sektor dari pagi, siap bersambung pulak smpai petang. smpai aku angkut skali semua surat2 yg pending dlm file selama aku takde dari last week tu. smbil org duk bermeeting, aku duk belek surat2. bila la nk abih musim yg sgt meletihkan ni. supposedly arini aku ke pangkor (again), urus setia kursus. tp sbb mende yg pelbagai ni, so maybe next week baru pegi.

tadik pn baru dpt tau, bengkel kita org start 1-3 mac. AHAD ni?!! uish dh bulat mata aku tgk surat tadik. mana taknye, dh leklok plan cantek nk pi melaka sabtu-ahad ni. skali pegawai tu cakap, maybe dia anjakkan skit tarikh tu. sbb tak brape nk prepare bahan2nye. mmg pun. aku as tuan rumah, aku pun x nmpak clear ape nk dibengkelkan lagik nih. mana taknye, nk sit dgn dia nk bincang pasal ni pun tak smpt. maunye tiaw2 kena sumpah seranah dgn peserta2 kang.

owh pasal program ke melaka. actually plan spontan hasil daripada idea bangang aku yg ke langkawi sorang2 hahaha. si eyda la tu, yg kata idea aku tu bangang. so utk betulkan kebangangan itu, dia bg idea ke melaka. aku no hal je nk ke mana pun. yg penting, aku takkan berada di SINI pada hari SABTU ini. aku nk make sure aku buat sumthing pd hari tu.  sbb? setahun yg lepas, pada tarikh yg sama, terjadiknya mende yg menyakitkan jiwa raga. tu je. hahaha konkrit tak alasan tu? 😉

smalam otw back dari putrajaya,  smpt singgah bangi. mengajak puan raz bershopping lampu kipas utk teratak kecik hamba di kajang. bajet konon under rm500. tp terlebeyyy skit. ye la, utk adik kesayangan jugak, yg nk duduk tolong jaga rumah tu kan. kalo aku sndiri nk duduk, haa maunye cecah  4 angka jumlahnye tu. teramatlah tidak sabar nk tgk ape jadik nye lepas dipasang semua tu nnti. esok dia org akan pasangkan, utk the whole rumah. yeh yeh! 🙂

ceh berjela pulak citenye. ok mau chow dulu. going to sacc. misi mencari BIG APPLE!

PGL is coming~!

tak sabar tunggu mlm ni. dh 2/3 bulan tunggu sebenarnye. tiket dh beli berzaman. and the day is coming!! excited gile 🙂

padahal aku penah tgk dh PGL 2 dulu. tp disebabkan brani jamin kerat jari la, kali ni konfem lagik superb! sbb yg aritu pun dh best gile.

so mlm ni bervalentine la aku dgn cik minie, puan raz dan incik nora di istana budaya kul 8.30mlm.

😉

update psl mama: smalam tido lmbt, packing brg2 bekalan mknn utk famili di zhuhai. sbb kazen n nenek aku naik flight pas subuh tadik pegi lawat mama kat sane. mama supposedly balik 16feb ni, dgn papa skali. tp sbb keadaan dia stil tak mengizinkn sgt, so stay lagik la sane. papa stil akan balik 16hb ni, sbb ade 0peration kat hukm 18hb. aku maybe amik cuti hari tu, teman dia kat hosp.

harap semuanya getting better. kedua2 mak ayah aku beransur sembuh hendaknya. really hope sume bleh balik sini dalam keadaan sihat, ceria spt dulu.