trip to china, anyone??

dh survey tiket utk ke sane dis jan. pegi balik bleh dpt less than rm600. kira ok la tu. besa la, standard air asia aje la yg gue mampu. stakat ni tarikh jangkaannye adalah 3-13jan 2009.

esok nk konfemkan dpt cuti ke tak. so baru nk beli tiket.

cam lambat nye msa nk tunggu ni.

Advertisements

cuti skolah yip yip horray!

(ape kejadah nye aku pulak yg over horray ni!!!)

makin lama makin jarang jenguk sini. sbb? takde sbb. cuma takde mood. dan penat.

last week aku cuti 3 hari, yg sepatutnye 8 hari. konon nk pegi china tu kan. tp last minute cancel. so alang2 cuti dh approved, aku pergunakan jugak la sebaiknya, tp 3 hari aje la. yg lebey tu tarik balik. w/pun cuti, tp bukannye berpoya sakan (membeli selai jeans di sogo, dua bedsheet dan bbrp helai tudung yg berharga rm6 selai di jln TAR bleh dikira berpoya ke?). stil ade family matter yg kena diuruskan. contohnya menemankan kakti ke kwsp (owh kakti cam biasa – MC, tp kali ni for real, sbb blood pressure dia tinggi sgt). anta borang utk kuarkan epf dia for mama’s treatment.

haa sure ramai tatau kan (aku konfiden ramai tatau sbb aku pun baru tau 🙂 ) skrg selain daripada utk beli rumah, kita pun bleh kuarkan simpanan kwsp kita utk rawatan mak ayah. based pada hosp bill. kalo dh bayar treatment rm9k, so rm9k la kita bleh kuarkan. then kalo ade lagik next hosp bill, pun bleh kuarkan lagik. kiranye sgt membantu la di kala camni kan. aku pun berniat mende yg sama bila dh setel urusan taraf pencen aku tu nanti. so for d next bill, aku punya turn la pulak.

weekend ni spend masa dgn family je kat rumah abgmir ni. kakti n d kids pun lepak sini, sempena cuti skolah. adik aku si alif n kazen sorang smpai pagi sabtu. saja suruh datang sini, sempena cuti skolah, lagipun nak raya minggu dpn. takkan la nk biarkan adik aku raya 2 bradik je kat kampung sane. so ajak dtg spend masa kat sini. nenek kita org pun ade sini. sorang lagik adik, si afiq akan datang next week.

smalam pegi jusco bukit raja, bawak bebudak layan bolt. not bad la cite. penuh dgn aksi lawak la jugak, emo pun ade. sgt sesuai utk tontonan seisi keluarga (kalo family kita org sekecik 3 tahun sehingga la sebesar 33 tahun pun sume pakat gelak layan cite tu, konfem la sesuai tagline tu kan)

iskk! esok isnin ke?????!!!!!! ahhh tidakkkk!!!!!!!

famili….

smalam dpt tau, papa kena mild stroke msa tgh drip ubat kat sane. 1st drip ok, masuk 2nd drip tetiba tak sedar. smpai kecoh hosp tu. tp sekejap je, lepas tu ok. petang dh bleh pegi jogging dgn mama kat pantai tepi hosp tu. smalam aku & abgmir call dia, elok je bersembang, duk bgtau dia ok2 aje.

tatau nk kata camne. kita org dh panik n risau gile dibuatnye. rsa tak sabar nak pegi sane, tengok keadaan dua2. kalo bleh nk temankan terus smpai abis treatment. patutnye aku pegi next week ganti papa, as i mentioned b4. tp x jadik, sbb papa pun dh start treatment kat sane, tak jadik buat kat sini. lagipun doktor advice mama stay at least 3 months, berterusan. sbb taknak ubat anti cancer tu stop masuk dlm badan dia. so maybe dats d best for her. dia ade gak demam skit2, maybe sbb cuaca yg dh nk masuk winter, tp tangan dia dah agak ok, kurang sakit.

memandangkan kos nya dah over expectation kita org (ye la, memula bajet utk 2-3 weeks aje, skrg dh xtend to 3months) so kita org decide, nk pegi bergilir2, dlm certain period, utk melawat dan bawak bekal makanan utk dia org kat sane. so awal disember nih mr voo tu nk pegi lagik skali bawak another patient, so kita org kirim kan dulu makanan2 (roti, serunding, biskut etc) utk sebulan thru him. awal januari maybe aku/abgmir pulak pegi.

really hope dia org getting better dgn treatment kat sane. biar kembali dlm keadaan sihat, ceria, gembira cam dulu2. Amin…..

trip to kuala gandah, temerloh.

baru2 ni, setelah sekian lama perancangan dibuat (aku rsa almost 1 year dh plan ni, since duk serumah dgn si raz), berjaya jugak trip kita org ke PUSAT SANTUARI GAJAH, KUALA GANDAH, TEMERLOH PAHANG. walaupun cuma aku, eyda & dahlia je yg dpt pegi, tp stil rasa cam best gile. raz last minute cancel join sbb masalah2 kesihatan (tima kasih jugak sbb sudi tumpangkan kekawan kat rumah ko before trip tu), hani pun last minute cancel, tapi sempat join brekfes kat rumah raz pagi sabtu tu. sian anis kan, tak bleh join, huh babah anis nih, tak sporting sungguh!!! (tp makasih jugak sbb tumpangkan kita org tido lepas balik trip tu walapun melilau kita org mencari rumah hang kat kota serimas nun berpandukan direction si naim nih hehe)

perjalanan bermula kul 12 tghari lebey kurang, sbb kononnye aktiviti2 bersama gajah tu start at 2pm. owh pegi dgn myvi ijau si eyda. tersengguk2 aku tido. ngantuk gile, since hari sblum tu agak terkejar2 dgn keje opis. sian eyda cakap sorang2, tgk2 aku dh terlentuk kat sebelah hahaha sori da.

masuk exit lanchang, giler jauh masuk ke dalam, smpai kita org ingatkan dh sesat2 jalan. bila smpai je sane, tgh time gajah mandi manda , bg makan kacang. tp tiket utk naik gajah dah abis, satu hari dia sediakan 120 tiket je, so 120 orang aje bleh naik sehari. memula tu aku hangin gak la (selalu hangin tak berpasal aku ni) . dh la smpai dari jauh, dlm web site tak bgtau pun ade limit tiket naik gajah. cuma ckp start kul 2 till 4.30 je. kita org smpai dlm kul 2.30, so kira awal la jugak kan. skali cakap tiket habih lak! logik ke tak logik alasan aku nk naik angin tu??!!!

so last2 jalan aje la, tgk anak2 gajah baru nk dibawa keluar. utk diberi makan. mknnye, kacang cap tangan tu, boleh dibeli di koperasi berhampiran. ko hulur je tangan ko, konpem dia amik kacang tu guna belalai dia, geli smacam jugak la haha.

geli siot masa dia sedut kacang tu!

geli siot masa dia sedut kacang tu!

anak gajah yg comel!!

anak gajah yg comel!

pastu tgk acara mandi2 dgn gajah. actually patut tukar nama jdik acara “dimandikan gajah” . sbb ko naik atas gajah tu, bila smpai tgh2 sungai, dia saje terbalikkan badan dia, so dgn ko skali jatuh dlm sungai tu. aku ingatkan tak dalam mane, skali bila gajah tu naik darat, mak ai. tinggi melanguk. maknanye dalam la tmpt dia jatuhkan org tu, sbb dia pn bleh berdiri takat mata dia je. kalo ikutkan, kita org mmg plan nk join acara mandi2 nih, siap bawak baju sepersalinan lagik. tapi bila dh smpai, rsa smacam lak nk join skali haha.

tu jeti tmpt naik gajah sblum dimandikan dia

tu jeti tmpt naik gajah sblum dimandikan dia

tu baru lepas jatuhkan orang la tu.

tu baru lepas jatuhkan orang la tu.

pastu kita org smpat layan tayangan video pasal proses pemindahan gajah ni dari hutan yg terancam ke hutan simpan. mmg mencabar giler proses menyelamatkan gajah ni. dan sbb terkesan dari video tu la, kita org terpanggil utk bagi derma kat tabung santuari gajah tu. walaupun tak byk, tapi sekurang2nye menyumbang la jugak tanda prihatin kepada nasib2 gajah kat mesia nih. kan kan.

pose jgn tak pose, panas terik tu!

pose jgn tak pose, panas terik tu!

otw back, smpt singgah deerland, tak jauh dari situ. nama je deerland, sbb ade berpuluh ekor rusa kat situ. tp selain dari rusa, ade jugak beruang 3 ekor, ular, ostrich 2 ekor, monyet, burung2, tupai terbang etc. byk sesi bg makan la. siap tudung si eyda nk digigit rusa lagik, sbb duk kejar mknn kat tgn dia 😉 smpt jugak aku videokan. mmg riuh rendah dgn suara kita org duk terjerit2 takut dikejar rusa.

eyda yg tgh berperang dgn rusa2.

eyda yg tgh berperang dgn rusa2.

pastu acara bg makan beruang pulak. kita org kira luck la, pegi dh ujung2 petang. orang dh takde sgt, so bebudak situ duk entertain kita org je. bwk masuk kandang sane sini. nk main2 dgn beruang tu pun time dia makan la, tuan dia panggil duk kat bongkah kayu yg dibuat meja makan dia, then sambil2 tuan dia hulur mknn tu bleh la kita org berpossing peluk2 amik gamba dgn dia (err peluk?? pegang dgn ujung2 jari pun cukup ngeri dah) dh la tgh syok pegang blakang dia, skali dia pusing pandang muka aku. haaa menjerit mak dibuatnye yuu!

cewah, pandai aje beraksi!

cewah, pandai aje beraksi!

tu la skit sebanyak kisah trip to kuala gandah. aku sgt recommendkan la korang yg ade anak2 kecik utk pegi tmpt ni. sure bebudak suka. nice place to hang out la on weekend. kita org pun balik hari, ptg tu terus gerak balik kl smula. kira puas ati laa.

next trip? tatau la bila ade kesempatan lagik.

lagi kes sesat cari hotel

aku tatau la nape , tp aku mmg bermasalah nk carik hotel2 tmpt kursus/meeting ni. arini skali lagik, melilau satu bandar melaka, nk carik hotel tu (aku kat melaka till sabtu, sesape nk ajak aku date tgk madagascar 2 di melaka mall adalah sgt dialukan ahaks)

adeh. dh la smpai lewat, kul 8.30 mlm patut dh start meeting (iye, meeting, tak payah buat2 terkejut, dakyah semata kalo org duk kata gomen keje 8 to 5 aje) . skali berenti tanye budak stesen minyak, pn tak jumpa jugak. pastu berenti tanye pakcik teksi tepi jalan, pun tak jumpa jugak. last2 dh tahap bosan-nk-singgah-aje-hotel-lain-yang-bersepah-tu. skali, ternampak la tulisan nama hotel tu sayup2 kejauhan sane. pusing2 nk smpai situ pun smpt masuk kawasan2 jin bertendang mane tah.

sib baik tak terjumpa kete polis tepi jalan arini. kalo tak, konfem skali lagik kena escort. 😉

update info : mama dh start kimo smalam. ceria dgr suara dia dalam fon. sronok sgt dia sbb rupanye ramai malaysian yg duk stay hosp tu jugak buat treatment. so bila dia org dpt tau ade lagik org mesia cek in hosp tu, dia org ramai2 la dtg melawat kawan sepernegaraan. lega la jugak dengar, sekurang2nye mama & papa tak alone la kat sane. mr voo pun akan balik esok. pasni insyaAllah aku pulak akan ke sane, cuti dh lulus, cuma kelulusan ke luar negara blum dpt. tp kalo mama bleh balik skali dgn papa nnti, aku cancel la pegi. just standby utk replace papa teman mama, in case papa kena balik buat biopsi peparu dia kat hukm tu. mmm papa pun amik peluang buat treatment skali dgn mama. alang2 dh dua2 kat sane. harap2 semuanya lancar aje. insyaAllah. doa2kan ya.

11.00 pagi, 11-11-2008

alhamdulillah.
mama dgn papa aku dh slamat smpai ke zhuhai, china dlm kul 3 ptg smalam. really thanks to mr voo yg jadik org tgh dan translator dia org sepanjang masa kat sane. utk makluman kekawan yg blum tau, ni la antara perkara yg membuatkan aku agak hectic semenjak dua menjak ni. preparation mama ke china utk buat alternative treatment kat hosp sane. mende ni adhoc plan sbenarnye. baru dlm sebulan dua ni kita org decide konfem nak anta mama ke sane. ye la, dh buat kat sini pun tak jadik ape kan, y not kita org try cara lain pulak.

mmg betapa kebtulan nya, smalam 11-11-2008 besday mama yg ke-55. dan flight dia ke macau tu pulak tepat jam 11pagi. so kita org plan nk wat surprise kat airport tu. aku dgn abgmir amik cuti smata pasal nk anta mama & papa. kakti cam biasa la, MC!

kakti – urusan beli kek
k anum (abgmir) – urusan beli adiah mama (tudung munawarah yg dh lama sgt dia nk, kongsi 3 org belikan sorang satu utk dia)
aku – urusan buat kad besday mama (buat la sgt)

asalnye aku plan kad besday tu nk buat sndiri, nk mntk adik2 3 orang kat kampung sane tu, tuliskan ucapan masing2 dlm sekeping note pad kecik kaler2 tu. pastu pos laju kat aku utk aku tampalkan dlm kad yg besar. tp memandangkan aku tak kesempatan langsung nak sembang dgn krol pasal ni (betapa projek SSR kat opis tu mengkelam kelibutkan idup aku), so terpaksa tuka plan last minute. pepagi slps subuh tu, aku lepak dlm kete, duk main potong tampal. gamba2 famili yg aku smpt cuci d nite before, aku potong2 kepala masing2, kasi tampal dlm kad yg aku beli siap. walaupun last minute buat, tp aku rsa cam lawa pulak kad tu jadiknye (heh prasan kreatif bleh tak) 😉

slps cek in tu, kita org brekfes kat mcD. pastu senyap2 kakti kuarkan kek letak dpn dia, dgn lilin 10 btg (5 besar, 5 kecik). terkejut gile dia, sibuk tanye bila msa beli kek ni. saje kakti bwk stroller tisha skali, sbb nk tumpang letak kek tu haha. pastu tgk syok makan kek, aku kuarkan kad. suka gile dia tgk gamba sume anak2 ade dlm tu. at least utk tatapan dia sepanjang msa dia kat sane nnti. then k.anum pulak kuarkan adiah tudung tu. lagik la terharu mama dibuatnye. overall, rsa sgt puas ati sbb bleh hepi kan mama di saat2 camtu. msa dia dh nk masuk balai berlepas tu, rsa sebak sgt dibuatnye. aku harap sgt rawatan kat sane berkesan kali ni. biarlah dia balik nnti dgn keadaan yg sihat walafiat mcm dulu, dan hepi ceria slalu. amin.

mama, miss u already! papa jugak!

weekend = di opis??!!

wat d h*** aku duk kat opis hari ahad nih???!!!!!

arghhh!!!

owh, kronologi cerita, bermula smalam :

4.45 ptg : tgh siap2 nk gi open hse, ade missed call, no opis.

4.50 ptg : call no tu smula, dan terdengar la suara bos ku yg terchenta di talian sana. (adeh! petanda tak baik ni)

4.55 ptg : bos mula dgn sesi mukadimah stadi case dgn suara yg sungguh meruntun perasaan (isk tuan jgn la buat sore camtu, sy ni mmg cepat kesian).

5.10 ptg : kesimpulannya, “minta jasa baik kamu ya, dgn pegawai unit2 lain datang opis esok pagi kul 9. sama2 la kita diskas dan setelkan keje tu utk present dlm meeting senin nnti”

ape kes? bleh ke aku kata tak nak dtg? ape alasan? bos pun bleh dtg, so ko pehal tak bleh dtg lak? deyy!!!

okeh okeh! back to work!!