hari pertama di tempat baru..

buat pertama kali dlm bulan pose ni, aku bertolak dari rumah ke opis lebey dari kul 7.30. biasa paling lmbt kul 7.15. tp slalunya 6.45. pun tak penah smpai on time 7.30 jugak haha. rekod aku utk september ni mmg dasat. semua late attendance.

tu pun aku nk gerak lambat lagik. tp sbb membe dh call, bgtau dia dh sampai opis baru kat s.alam ni (dia duk kat rawang sane nun), so aku pun terpaksa la bersegera skit. smpai sane, terus ke unit perjawatan, jumpa dgn pegawai yg sepatutnya. adeh. lemah lutut jap tadik, bila tgk bangunan skool-type 3tingkat yg menggalakkan kakitangan mengamalkan senaman ringkas tiap pagi dan ptg dan mungkin juga sepanjang hari, iaitu naik turun gunakan tangga TANPA lif.

bukan ape, sbb opis lama dh terbiasa, dari tingkat 6 nk ke tingkat 5 pun berding dong naik lif. haha. masak la ko. jgn nk ngengader. dh tekad aritu, TERIMA SEADANYA 🙂

pastu jumpa bos baru, kiranya big bos perkhidmatan kita org kat situ la. 1st impression aku, dia baik orgnya, sgt humble, nmpak proaktif, dan byk bg nasihat2 la utk prepare mental dan fizikal kat situ. harap2 1st impression aku kekal begitulah hingga akhirnya.

then dia arahkan staf dia bwk kita org jalan2, kenalkan dgn semua org unit2 yg sama. “hi, sy nurul blablablabla”. isk ramai jugak org kat sini, brape lama la msa aku nk amik utk cam sume org ni. tetiba msa kat tangga, terserempak dgn sorang pompuan ni, “puan, kenalkan ni 2 peg baru kita yg baru melapor” “oh hi selamat datang” “ni pengarah kita, puan X” . mak ai, bleh pulak terserempak dgn bakal big bos kat situ. tp nmpak dia pun ok tadik. haha aku ni semua ok aje kan, 1st impression aku slalu baik2 aje hehehe harusss la kan, berprasangka baik slalu.

dan honestly mcm horror jugak memula msa tgk bilik2 kat situ. pack dan hectic nya!! patut la org duk ckp, kalo ko nk rasa feel bbtul keje, biarlah mula dgn keadaan tak selesa dan seteruk2nye. so ko akan lebey hargai tmpt2 ko yg lain lepas tu. kalo tak, jadik cam aku tadik, agak terkesima la dibuatnya. but its ok. ape la sgt ko nk comparekan keadaan tmpt tu kan. yg penting, keje OK, bos OK, opismates OK. cukup sbg asas utk ko njoy keje ko. yg lain tu, take it as a bonus point. 😉

tu report ttg hari pertama di tempat baru. esok baru tau penempatan di unit mane. mcm dh bleh agak, sbb tadik pun bos tu dh bg hint. tak kisah la mane2 pun sbenarnye. yg penting, aku dh kuar dari tmpt lama, nk start idup baru di tempat baru.

harap2 semua ok ok aja ya. wish me all d best. 🙂

Advertisements

hari terakhir..

secara rasmi dan berhitam putih nya, hari ni hari terakhir aku kat sini, di meja ni, di bilik ni, di unit ni, di jabatan ini, di daerah ini.

rsa mcm tak pecaya. tp deep inside rsa smacam jugak la. btul ke aku nk kuar dari sini. tempat pertama aku since aku keje kerajaan. bos pertama di sini. pengalaman keje pertama di sini.

dan rsanye utk masa terdekat ni, aku kena dtg balik sini, utk uruskan keje2 pending/serah tugas, sementara org baru masuk. cuma maybe on off la. kalo jabatan baru bleh berkompromi kan.

smalam weekend aku dtg opis, konon nk setelkan keje2. tp eletrik opis off pulak, utk maintainance work. last2 packing personal things aje la.

mmm harap2 hari terakhir aku kat sini, semua berjalan lancar dan tenang2 aje.

GUD NEWS!!!!!

alhamdulillah.

berita gembira selama ni dah jadik kenyataan.

berkat doa dan sokongan semua org (cewah cam menang anugerah kualiti pulak haha)

dengan itu, saya ingin mengumumkan bahawasanya saya akan bertukar warga daerah, dari putrajaya ke shah alam, berkuat kuasa 23 September 2008.

bermakna, saya akan bertukar pejabat, bertukar bos, bertukar opismates, bertukar environment keje, bertukar masalah keje (harap2 much better). dan saya akan meninggalkan bilik saya yang sgt disayangi lagik dikasihi ini, walaupun sepahnya tu serupa stor barang, tp isk sayu gak la dibuatnye. tp wahh dh bleh buat bajet baru mulai bulan depan. xde lagik dh spend rm700 utk tol & minyak a month! 😉

tp ampeh lak. bos taknak luluskan cuti raye, sbb katanye time tu aku dh ade kat jabatan lain. so kena mntk sane la. cet!!

anyway, tima kasih pada semua. yg sudi baca luahan2 perasaan aku (ewah2 lagik) slama aku duk struggle nk bertukar keluar ni. doakan la semoga tempat baru tu bagi semangat baru, suasana baru (tp jgn la masalah baru) pada aku ek.

so, selamat tinggal putrajaya (cam getik kan) ! 🙂

p/s : raz, cuti umum aku maintain, konfem ikut selangor jugak hahahaha

hapdate pasal rebet tunai!!

aku ingat dh tutup cite pasal rebet nih. dh kira give up la kononnye nk claim thru online ni, x kesempatan nk pegi claim kat kaunter pos sndiri, skali dua pegi tgk berderet org menunggu, aku bknnye bleh tuang lama2 dari opis.

tapi tetiba tadik dpt call dari POS HQ. tanye ape kisah dh claim rebet aku tu??! haha terkejut aku sat. rupanye komplen2 aku thru fon sblum ni tu mcm dijadikan report la, anta ke pengurusan ke camtu la kot. so dia org nk update la ape jadik. siap tau kronologi aku call berpuluh kali tu, kejap call jpj, pastu pos pastu jpj pastu pos etc. so aku pun ape lagik blablablablablabla pot pet pot pet pot pet la. end up dgn “so smpai skrg tak dpt lagik la rebet sy tu” uhuk uhuk.

so incik ismail (bukan nama sebenar) itu (yg aku panggil incik yusof memula haha tah camne aku bleh terdengar dia perkenalkan diri as incik yusof) xplain la sbb2 kenapa masalah itu terjadik (ok ok fine, sistem baru nk establish, so ade la ding dong sane sini, ok aku paham dan puas ati) pastu dia tanye kat mane pej pos terdekat yg aku bleh pegi (ingatkan nk suruh aku pegi amik duit terus kat kaunter je haha). aku ckp la alamanda, siap mengadu lagik tu, “tp situ incik tau aje la, kaunter sikit, nk parking pun dh amik masa, pastu penuh gile org, sy ni bkn ade masa sgt nk tunggu lama, dh la jauh dari opis” (kalo dh manusia tu kan, bab mencipta alasan mmg hebat, tp tu mmg realiti la, aku dh pegi skali kaunter pos tu, penuh org)

then dia suruh aku tunggu next call dia, sbb dia nk konfemkan nama aku ade dlm sistem pos. ptg tu dia call smula, suruh pegi alamanda esok. amik no n isi borang cam biasa (lerr). then katakan bila turn aku, tetiba mmg nama aku sangkut ke ape, panggil pengurus situ, sbb dia dh maklum kat pengurus situ senario kes aku ni. kalo tak dpt jugak katanye, call dia smula! ha gitu dia. baik incik mail! tima kasih atas concern dan kerjasama anda. perkhidmatan mesra pelanggan yang anda tunjukkan sgtlah dihargai. (lawak incik mail ni rupanye, duk tergelak aje aku, especially bila tetiba dia tanye nk jual tak kete aku tu kat dia, erk!! ni dh luar topik cik mail oit)

nway, really thanks atas respond diberikan. untuk wakil2 pos yg ade tersinggah di blog aku yg tak seberapa ni (ade ke?), aku ucap terima kasih la ye. sekurang2nye korang prihatin dgn msalah client2 korang ni walaupun nmpak mcm remeh aje. aku tak kisah pun kalo nk kena gi kaunter, tp biarlah clear masalahnye tu kan, jgn la bila aku pegi kaunter pun sangkut sbb mmg nama aku takde. lagik panas aku dibuatnye kalo dh penat2 menunggu beratur panjang membuang masa kat situ. so tima kasih krn cuba beri solution terbaik kalo berlaku masalah sedemikian, sekurang2nye ade jaminan, yg masa dan pahala pose aku takkan terbuang begitu saje dlm proses menuntut claim tu esok! 🙂

wah ceria jap idup aku arini! 😉 time kasih pos malaysia!

takde topik

minggu ni teramatlah serabut aku rsa. kusut sgt nk dipikirkan. especially since smalam. dpt tau gud news (supposedly). tp risau pulak dibuatnye. ape respon bos esok nih. isk. oh ya, arini aku CUTI. nuzul. opis aku yg beralamat putrajaya tu kan berada di dlm sempadan selangor. so ikut la cuti selangor 😉 raz, terima aje la kenyataan tu. bukan salah kita org yg diberi cuti. oh lupa pulak nk tanye ko nk kirim ape masa aku ke sogo tadik hahaha gile jem nk masuk kl tadik. aku rsa semua penduduk selangor menyerang kl tadik, almaklum la CUTI.

smalam kawan aku kehilangan anak. his only son, yg umur 6bulan tu, meninggal sbb sesak nafas kat rumah pengasuh dia. tp tak diketahui punca (undetermined). kebtulan masa membe aku call bgtau tu, aku tgh otw back dari lcct anta mama & papa. so alang2 terus la ke hospital skali. bg penghormatan terakhir, mmg tak kesempatan nk tgk anak dia since lahir dulu. comel sgt budaknye. smpai mlm aku duk terjaga tido, sbb stil terbayang muka anak dia. smpai ke bilik mayat aku pegi tgk.

tadik gi bukak pose kat kunang-kunang. bufet rm47. ok la rsanye kot. mknn takde la bertimbun sgt, rsa nye hampir semua jugak la aku smpt rsa. yg paling best kambing golek tu. mkn dgn sos black pepper & mushroom. mmg smput perut dibuatnye. mata pun dh 3/4 je bukak masa drive balik tadik. ngantuk gile. sib baik smpt smpai rumah dgn selamatnye.

argh! esok keje smula! batik day, baju tak iron lagik. tlg la support aku smpai hari2 terakhir ni. kalo ikutkan dh tak sanggup sgt dh. aku harap hari2 terakhir aku kat situ, berlalu dengan lancar dan tenangnya (mudah mudahan semuanya dipermudahkan).

cute fish spa

btul ke tak tu, ke cute spa fish. ah tp camtu la lebey kurang sebutnye. xtvt aku dan raz lunch time tadik. memandangkan nk mkn tak bleh, so kita org just jalan2 cuci mata aje la kat jusco taman equine tu. skali nmpak ade org buat promosi ikan ni. yg gigit2 kaki kite tu, buang kulit2 mati, konon nye bagus utk peredaran darah la. tatau la btul ke idak.

so aku dgn raz pun try jugak la td. rm5 utk 10minit. memula tu geli geleman ya rabbi. tergedik2 kaki aku dibuatnye. lama2 syok lak. rasa cam ade mesin massage bwh tapak kaki. dia org gigit skit2. next time bleh try lagik la. tp balik opis tadik, tgk kaki takde la perubahan ape pun. maybe kena buat sejam kot baru nmpak putih melepak sbb semua kulit mati tanggal haha.

bufet bukak pose

pejam celik, dh jumaat lagi. esok sabtu dh, terbayang2 dh nk buat ape, mcm2 projek kat rumah ni. ptg esok join majlis berbuka kat tgh2 kl sane. satu permulaan utk aku join kumpulan tu. insyaAllah kalo dipermudahkan, aku akan stil join program2 lain pasni.

lusa ahad, invitation berbuka pose kat hotel tgh2 kl jugak. kira opis punya la kot, sbb yg invite tu bebudak cawangan atas ni. cuma invitation tu tertutup, bukan semua haha makasih kekawan, bab2 makan korang tak lupa kekawan lain kan. smoga urusan2 korang yg berdpn masalah tu semua dipermudahkan. berkat berkongsi rezki dgn kekawan lain.

aku sebenarnye takde la kebulur sgt nk berbuka kat hotel ni, sbb aku tau kapasiti perut aku camne. kekadang tu serba salah bila org duk ajak mkn bufet. aku ni makan ciput aje, tangki perut tak besar mana. bila tgk mknn mmg la kecur air liur dibuatnye, tp bila dh masuk sesuap dua, dh mula tepu pulak rasanye. korang yg biasa makan dgn aku sure dah tau sgt kan. cam rugi je kalo korang nk blanje aku rm49.90 ke rm 88.00 ke utk makan bufet. baik pegi kedai2 makan biasa, bayar ikut apa yg dimakan aje. rezki jugak tu. tp kalo dh korang invite jugak, takpe, aku akan cuba  sedaya upaya utk menikmati semua hidangan yg ade hehe rezki tak bleh ditolak kan?? 🙂

selamat hari jumaat semua!