ubat oh ubat

pelik
aku dgn adik2 aku sakan gelak masa tgk ubat nenek aku nih. korang agak, ape mende yg korang rsa agak janggal¬†dlm gamba atas ni? ūüėČ
Advertisements

siapa yg sengal?

baru kul 9 arini, tp dh dua insiden sengal terjadik kat aku..aku mls nk cite pjg2 lagik, so aku just copy paste d same cite yg aku story kat portal kekawan..

insiden 1:
otw dtg keje dari desa pandan, singgah gerai tepi jalan tapau brekfes.
pastu tik tok, slambe masuk kete, bila nk masukkan kunci, bunyi alarm .
ah gelabah, duk tekan2 button ijau kat alarm tu, pastu senyap.
ok, lega, pandang dpn, tetiba “eh sejak bila pulak aku letak sticker2 belah kanan cermin depan ni”
pd msa sama, terprasan ade sorang brader, duk berdiri tegak dpn kete tu, smbil tgn pegang kunci, dan muka blur tgk aku.

astagaa, aku salah masuk kete org!!!! 
dgn muka yg buat2 slambe, kuar kete, angkat tgn kat brader tu “sori bang, silap”
terus menonong ke kete aku yg di park blakang kete dia.
masuk kete, start enjin, terus blah.
smpt lak nmpak brader tu duk tergelak sakan dgn bini dia kat meja mkn tu .

moral : jgn sesekali terpedaya dgn bunyi tik tok bukak pintu tu, mungkin bkn bunyi kete anda. dan jgn sesekali parking kete sebelah atau berhampiran dgn kete yg sama spesies dgn kete anda. sekian.

insiden 2:
smpai opis, nk masuk parking.
tab skali pass parking tu, eh apsal tak terangkat palang nih.
tab lagik, tab lagik, tab tab tab.
skali,
bengong!! apsal la aku tab kad touch n go!!!! 

moral : bila dh lepas tol, jgn duk pegang lagik kad touch n go. simpan terus kat tempat yg sepatutnya.

ye aku tau korang nk buat kesimpulan ape.
biar aku ngaku siap2, aku sgt sengal arini.

jom invisible!

apsal arini aku rsa smacam? hampir semua org bila terserempak dgn aku mcm pandang slack je. buat x nampak, x tegur sapa pun even terserempak dpn2 pintu. bermula masa sampai opis pg tadik.

td pegi jumpa sorang pegawai ni, nk mntk dia semak surat yg aku buat sblum forward ke bos. slama ni tak penah dia ckp dgn aku camtu, friendly je slama ni, bleh gelak2 bila ckp hal keje pun. tp tadik cam nk bentak2. terasa sgt. kalo aku buat tu salah, ckp la leklok, aku pun mana reti mende tu, baru 1st time nk buat.

xtau la kot2 perasaan aku je rsa camtu. tp seriesly aku rsa smacam (read : terasa). xkan pasal aku buat silap tu kot? xkan semua org pun nk hukum aku? x cukup psiko lagik ke aku kena slama ni? elok la sgt perangai tu.

tetiba rasa nk jadik invisible. pegi jalan2 tgh2 orang, pastu pangggg! tampar org hahaha sure terpinga2 org tu tatau sape tampar.

campur baur = rojak

kejap happy, kejap down, kejap hangin, kejap gile. tah ape2 kan haha. bosan.mmm  sedap pulak rojak buah kt restoran amir BBB tadik rasanye.

Just to share, last sunday pegi UTP. konvo incik k-rol, adik terchenta. kita org pinjam kete MPV membe abg ipar aku. honda ape tah, x penah nengok spesies kete camtu. tp sgt comfortable utk kita org bertujuh yg bertaraf dewasa ni. sib baik semua spesies kurus kering. lagik santai. nasib baik jugak mama tak jadik kimo last week, sbb sel darah putih rendah. so dpt la dia ikut pegi konvo krol. nk tgk jugak katanya. kita org abg kakak semua pun pegi, raikan adik sorang nih. (read : apsal masa konvo aku aritu, mama papa + nenek aku je yg dtg?? mana org lain?? cess! mentang2 la aku konvo nun jauh di obersea)

punye la panassssss kwsn tronoh tu, adeh peluh sakan jugak kita org dibuatnye. tp bila tgk krol segak hensem smacam dgn suit hitam + jubah tu, rasa tumpang bangga la (amboi2 kembang kuncup nampak). aku konfem la merangkap cameragirl yang tak bertauliah, dgn hanya menggunakan nikon 4.0MP hambe itu sahaja, dibantu oleh olympus 8.1MP kak ti punye, plus W770i 3.2MP sony baru aku. haa konfem la tak bleh lawan kamera incik pirates yg amat canggih itteww ūüėČ

sempat pulak la terjumpa kekawan lama kat situ, yg dtg rai adik/sepupu sepapat/ sedara mara yg konvo jugak. bertukar2 no fon/ name kad la (dia org la bg name card, aku haremmm tak penah ade name card selama 3 tahun keje ni).

mm tah ape cite aku punye pertukaran tu. Mcm dh bleh koyak je surat transfer order tu. Dh takde makna je kan. Skrg ni aku bayangkan cam kisah dongeng dulu kala la, konon2 jadik anak raja yg kena tangkap dek ahli sihir jahat. Pastu kena kurung kat tingkat plg atas menara dia. So kena tunggu penyelamat dtg la, ala2 prince charming dtg berkuda dgn pedang emas hahahaha bleh tak pk kan camtu¬†?? (yakss aku sndiri¬†lak geli tekak)¬† ūüėČ

 

dh tahap terlampau imaginasi aku nih ! isk isk

 

mama kimo arini, supposedly 6th session merangkap last chemo la. Harap2 everything goes fine. Chaiyyok mama!!

arigato gozaimas!

pecaya atau tak, komen2 korang buat aku senyum sorang2 dpn pc ni. sblum ni rasa sgt helpless, tp la ni rasa much and much better. tima kasih atas komentar2 yg sungguh membina. mmg x patut aku nk kecewa, down cam dunia nk kiamat. cuma cam korang ckp, kena be strong la kan. just pk kan. ramai lagik yg hadap mende lagik susah dari ni and camne dia org survive. masalah aku ni maybe just 0.05% je compare dgn dgn masalah org lain. and aku kena ingat, d other side of my life, aku ade one happy family and a group of friends which is always there, yg mungkin org lain pun takde.

muahhh muahh kt sume org!! opss pirates, dgn ko aku high5 aje la ye ;-)

so ni spesel songs utk korang! antara lagu feveret utk aku dengar bila dh rsa cam nk terjun masuk tasik putrajaya nun :

SEMANGAT YANG HILANG – XPDC

Tidak engkau seorang
Juang hingga titisan
Rempuh tak berharapanNanti aku di sana
Di ufuk pemikiran
Lalu menghayatinya

Kita laksanakan
Mata hati yang damai
Di sana kejujuran

( korus )
Semarak impian segunung harap dipulang
Usahlah diragukan keupayaan sendiri
Hati yang membara mengikutkan kata-kata
Jawapannya di sini
Semangat kita yang hilang
Oh kita cari pulang

( ulang korus )

Malu bertanya kawan
Sesat cari jalan pulang
Biar ia berkesan
Di lubuk hati terbenam

( solo )

( ulang 2, 3 dan korus )

BETTER MAN – Robbie Williams

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain
Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I’m getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow old through this pain
Lord I’m doing all I can
To be a better man

Go easy on my conscience
Cause it’s not my fault
I know I’ve been taught
To take the blame

Rest assured my angels
Will catch my tears
Walk me out of here
I’m in pain

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I’m doing all I can
To be a better man

Once you’ve found that lover
You’re homeward bound
Love is all around
Love is all around

I know some have fallen
On stony ground
But love is all around

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I’m getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I’m doing all I can
To be a better man

aku pemarah – fakta @ auta?

aku nk tanye pendapat ikhlas kekawan. aku ni mmg jenis pemarah ke? ataupun bila aku stress, otomatik aku jadik pemarah ataupun extra pemarah?

tadik tak pasal2 aku marah kakti tak bersebab. dia just call msa aku otw back dari opis, then tetiba aku naik hangin bila dia tanye byk. dia pulak maybe terkejut bila aku naik suara camtu, terus letak telepon. then cam biasa, aku la yg over rsa bersalah pastu. tp mmg jenis aku kot, aku tak reti nk mntk maaf direct camtu. aku cuma senyap, then famili aku pun paham, senyap tandanya mood tgh semacam. secara sndiri aku akan ok n tegur semua org balik.

actually maybe sbb isu2 kat opis yg buat aku hangin smacam arini. tambah2 lagik masalah konflik diri yg tak penah abih. ptg tadik asalnye adik2 aku nk dtg putrajaya naik erl, then aku amik, bwk gi tgk pertandingan bunga api tu. tp tetiba krol last minute call bgtau tak jadik naik erl, ujan la ape la. so aku ckp, takpe la aku balik rumah aje la dulu. skali jem giler b*** pulak arini. aku gerak dari opis kul 6, smpai rumah kakti kat desa pandan ni kul 7.30!! sepanjang jalan jem. mmg makin panas la ati dibuatnye. mata ngantuk, perut lapar sbb tak lunch, kepala otak letih!

skali kakti pulak tepon tanye mcm2, “jd tak tgk bunga api mlm ni” “lalu kot mane, jem kl ni” “sape lagik yg ikut nnti” soalan2 camtu je pun, tp aku nk naik hangin jugak. di kala2 camni , mmg aku tak suka bersoal jawab byk soalan. so tak pasal2 kakti lak jadik mangsa tadik, w/pun aku tak berniat langsung. secara spontan je. series rsa bersalah lak.

pastu smpai rumah, aku masuk je rumah tak tegur sape2. si tisha duk pot pet tanye aku mcm2 pun aku jawab sepatah dua kata je. masuk bilik, amik wuduk. smayang maghrib. duk diam2 dlm bilik. bila kakti balik, dia masuk rumah pun tak tegur aku. terasa lagik kot. tetiba semua org siap sedia nk gi tgk Wall E pulak. takde org ajak aku pun, cam bodo je aku rsa tadik. bila semua hampir siap, baru kakti tanye, nk ikut tak? konfem la aku jawab tak (read : skadar geleng kepala actually). aku duk menyuap nasi je kat meja makan. semua adik aku pegi, dgn iean+tisha+kakti. mama pun mcm tau je ade mende tak kena, dia pun tak tanye byk, padahal dia tau, slalu aku la kepala rombongan tgk wayang ni, x penah miss tgk ramai2 ni.

cam bangang kan. nk hangin mende lain, tak pasal2 marah semua mende. pastu tak pasal2 dh kena tinggal kt rumah. org lain syok tgk wayang, aku lak duk berkurung dlm bilik. padan muka!!!!

rsa cam nk lari, pegi mane2 duk diam2 setempat. kat tempat korang ade port yg sesuai tak? tp jgn bg aku kwsn kubur sudah.

mmm aku rsa sedey sgt sebenarnya. tak bersebab. haha. slalu camtu kan. well tu la. unxpected mood. serabut. mmg tak sah kalo bukan aku tu.

aku letih.

eh eh toye nye dia

org kata, salah satu cara nk ilang stress, nk heal feel sronok bekerja, ialah dgn take a break. amik cuti la tu kan. ok, aku dh amik cuti 3 hari + 2hari weekend, duk diam2 kat kampung, bermingle2¬†dgn keluarga¬†tapi kenapa hari ni, aku masuk opis, stil dgn pemikiran ” ape aku buat kat tempat gile ni?”

spt yg aku xpectkan dua tiga hari ni, since dpt call betalu2 dari opis even CUTI DI RUMAH, mcm harith ckp, pasrah dan terserah pada takdir aje la ape nk jadik arini. mmg dh pasrah abis. ape nk jadik jadik la. tu yg tadik bila bos caw sane dtg jumpa aku psl isu tu, aku dh buat muka toye.

“ape2 pun sy mntk maaf sgt2 puan, sy tak berniat nk buat camtu pun, sy mmg terlepas pandang”

“aih mana kamu bleh kata camtu, ni kesilapan, dan kamu kena amik pengajaran”

“ye puan” (angguk2, buat muka toye, dlm ati “lantak la” )

bila dia blah, aku siap bleh panggil d only staf aku ade tu, yg slalu jadik tmpt aku cite ape2 tu. pastu cite dgn dia ape jadik. siap bleh gelak2. tapi apsal dia cam gelak paksa eh? “sy rsa cik nurul kena konfemkan la camne status tukar tu, mcm dh tak bleh tahan je duk sini”

ya tepat sekali! aku dh smpai tahap tak bleh tahan dh sebenarnye. kena marah atas silap aku pun bleh buat muka toye. masuk telinga kanan, kuar telinga kiri. tambah lagik, tgh2 isu tu, CIk O pulak masuk bilik, tanye pasal hal2 (actually lebey kepada MASALAH-MASALAH lain yg tak abih2), lagik aku toye.

“bila tarikh yg kita hantar surat dgn senarai nama yg berminat dari JAb XXX tu?”

“bila pulak kita ade hantar CIk O. takde la”

“eh kan kite dh setuju nk anta list nama tu, kenapa tak hantar? kan sy dh mntk senaraikan, ikut kelayakan tiap2 orang, sama ada bleh atau tak. Tn Hj suruh hold ke?”

“tak la, mmg sy yang tak hantar”¬† (pun dgn muka penuh toye, kalo aku ckp sbb ape pun ko ckp tak bleh bg alasan camtu kan, so tu je la jwpn aku bleh kasi. full stop)

haa, tak reti2 lagik nk lepaskan aku kuar dari sini???? aku mmg dh tak mampu nk buat semua mende. slama ni, yg korang tau suruh ¬†“buat ni” “hantar tu” “derafkan ni” “siapkan tu” “balas tu” “jawab nI” “kenapa ni” “kenapa tu” blablablablablablablabla ingat aku ni otromen taro ke ape? enough! mls dh nk pk psl org lain, bukannye orang lain kisah masalah ko pun slama ni..

ape korang pk? aku bukan pekerja yg baik kan? tak baik aku wat camtu kan?? hahahaha so wat….meh tolong jaga ati aku meh ūüėČ