getting worst (ver.2)

tetiba arini aku rsa down semula, selepas bbrp hari agak stabil…sebab?

1. bermula dgn ‘mamat terbang’ yang bangang tu, pepagi aku baru je nk bukak lampu bilik, dh panaskan ati aku dgn menyerbu tanye soalan2 yg x relevan (read : bukan ko yg selayaknya bertanya/berbincang/tentukan hal2 mcm ni dgn aku) bukan aku berlagak sombong, tp ko tu skadar dipinjamkan utk berkhidmat sementara kat sini, bukan anggota tetap.. jadi utk perkara2 yg melibatkan masa depan ke dasar ke pengisian cawangan ko tu, pegawai yg berkhidmat tetap di sane la yang kena tentukan/bincangkan, NOT U! bukan ko yg nk menjawab bila ade timbul2 masalah kemudian hari, ko tu nnti akan balik ke jabatan asal bila khidmat dh tak perlu. so, pls jgn tunjuk pandai sgt, or concern tak bertempat ok! pastu bila ko sebut pasal ko terbaca surat yg aku dpt dari spa last week, haaaa lagik la aku hangin..surat tu aku tak edarkan pun lagik, dan hanye ade dlm file dlm bilik aku dan dlm file personal masing2 yg staf aku simpankan…means dat, either ko ceroboh bilik aku, atau ko curi tgk file personal dia org…bengong ah! aku rasa tadik 1st time aku bbetul berkasar dgn dia, suara dh naik, jgn ingat ko beruniform then besar sgt la?? biar ko tau, aku mmg dh nyampah giler cipan dgn ko! aku dh tak bleh stand lagik dh, dh byk sgt ko buat huru hara kat sini. sume org pointed kat aku bila ko pandai2 bwk cite dpt ni dapat tu, lulus ni lulus tu, msalah ni masalah tu ke bebudak lain kat atas sane. ko paham tak istilah KERAHSIAAN???!! tak paham?? so get lost!!

2. sorang lagik, ye mmg aku tak salahkan dia sbb dari awal pengurusan atasan yg tentukan prosedurnye macam tu, w/pun peg kita org dh advice ape prosedur sepatutnye utk proses permohonan dia. tp bila dia call aku td, soal siasat aku mcm aku la yg salah dari awal, macam aku yg buat mende tu dari awal, terasaaa hangin la jugak..padahal aku baru take over keje tu, sbb bantu peg yg sepatutnnye, dia tak sihat aritu..peg tu pun dh cukup baik nk tlg setel dia punye masalah…pastu ptgnye, KPPK aku pulak dtg jumpa, tanye ape kisah dia ni, sbb dia dah pegi cerita ke TKP kita org pasal kelewatan kiteorg proses urusan dia…skali lagi, nmpak mcm aku yg salah jugak, terpaksa la story lagik a-z kronologi cerita dia ni, siap aku bwk masuk skali peg yg incharge memula tu, biar dia pun sahkan cerita tu.

3. pasal ‘mamat2 terbang’ ni jugak, aku duk go thru balik surat spa tadik, baru prasan mcm ade silap skit kelulusan kat situ..so aku call balik, tanye psl tu..then konfem mmg DIAORANG SILAP! ya rabbi, dh la lama proses nk tunggu kelulusan tu, skrg ko bleh ckp ko silap pulak? kena buat balik? iskk…aku jugak nk kena jawab kat bebudak tu nanti…

4. yg paling menyumbang kpd kepanasan aku arini, bila aku call jpa tanye status pertukaran aku td..dia ckp masih takde keputusan psl surat penangguhan tu..pastu tadik sorang lagik officer sabah yg sama2 dpt pertukaran tu dgn aku bru dpt surat tu ke tgn dia..bos aku minit, “URUSKAN” …means? dia dilepaskan tanpa sebarang syarat atau halangan??!!!! padahal dia tak penah mntk pun, aku yg penah mntk, atas sbb travel rumah-opis  tiap hari yg sgt makan duit! kenape aku punye mesti ditahan, dgn minit “mohon dikekalkan, tapi sekiranya pertukaran tersebut harus diteruskan juga, mohon tangguh sehingga ada pengganti” series down dibuatnye..rsa cam teraniaya sgt…apsal susah sgt utk aku kuar dari sini..kelulusan jpa dh ade, surat pun dh dapat..ape lagik yg dia nk??

aku rsa cam nk lari balik (bodo la lin, kete ade ko nk lari lak) , ikut mama papa balik kampung ptg nih..

korang paham? tak paham takpe, korang sudi baca pun cukup baik dah…makasih…

Advertisements

spesel to ex-hsmate..

haha aku tau ko sure terharu ni, aku create post spesel utk ko sorang … kalo korang nk tau, ni la hsemate aku paling ting tong skali yg penah aku ade (ting tong tu ape?? tu kiranye merangkap segala2nye la, ape tu org kata, multi skilling??)

20 perkara pasal hsemate aku ni:

1. dia la tukang cek meter kat bwh kalo tetiba air takdek

2. dia la tukang masak (woo dia masak best tau, especially resepi campak mencampak, pasrah aje la perut aku ni) ,

3. dia la listener bila time aku sumpah seranah bos dan opismates tiap kali balik keje;

4. dia la tukang advice bila aku dh lalok sgt (dh tak bleh pk waras la tu)

5. dia la tukang share harta merta hasil perkongsian bersama dlm rumah tu (dan sbb tu la byk harta perkongsian tu diserahkan pd dia, best ko kan)

6. dia la tukang beli brg2 dapur (padahal sama2 beli, saje kasi tmbh point ko skit haha)

7. dia la tukang geleng kepala tiap kali tgk aku beli brg tah ape2, cthnye mknn2 yg pastu xpired dlm peti;

8. dia la tukang siram pokok aku, sbb aku slalu out station, tu pun ade ati nk bela pokok…

9. dia la tukang teman aku time semangat nk berjogging, w/pun bleh kira brape kali je penah gi jog pun haha

10. dia la tukang teman aku time lunch hour, smpaikan membe2 lain kata, korang ni x bosan ke asyik jumpa, kat rmh pun ngadap muka sama jugak…tp skrg tidak lagik sob sob dia dh ade teman baru yg sah

11. dia la tukang teman kalo tetiba aku meroyan nk gi pasar tani s.alam hari ahad pagi

12. dia la tukang anto aku kalo tetiba perlu bantuan driver nk ke mane2

13. dia la tukang jaga rumah bila aku slalu sgt out station

14. dia la pengerusi bersama projek kutu kita org haha (takde s/u s/u ye)

15. dia la tukang kira segala mak bapak bil kat rumah tu, aku kira bayar je la

16. dia la yg penah hampir dilaporkan hilang oleh tunang dan keluarga nya satu ketika dahulu (smpai skrg aku tak paham camne ko bleh tido dgn lena nye dlm bas tu, wpun berpuluh ratus miskol kita org buat)

17. dia la yg suka membeli handbag baru sentiasa setiap kali balik kampung

18. dia la tukang teman aku bila layan sunday supreme csi tu

19. dia la tukang amik kekawan kita org kt lrt ke stesen bas ke yg datang melawat dari seluruh pelusuk mesia (read : kita org coursemate/blockmate/USMate satu ketika dulu)

20. yg paling penting, dia sorang ni aje la hsemate aku dlm tempoh kat 2tahun nih..

ha dh dh la tu, nampak cam dh kembang kuncup semacam je…nway tu la dia sedikit sebanyak (sikit hape! bukan senang aku nk list down kebaikan2 org ni hahahah) pasal hsemate aku yg dah bertukar title jadik puan…sbb dia tukar title ni la aku dpt arahan pindah rumah berkuat kuasa serta merta! isk isk (salah satu faktor kecil kecilan aje la bebenornye)

tp aku nk ckp, dia ni mmg best ar, kalo tak caya, tanye kekawan kita org yg lain tu, tak rugi la sesape nk jadik hsemate dia, eh dh ade hsemate tetap skrg eh? haha baru nk iklankan…kim slm kat hsemate baru ye…

peace raz!!! ;p

p/s : ni kira tanda makasih ler temankan aku lunch lagik utk kesekian kalinya tadik, x psl2 tershopping sakan lak kt gerai2 opis ko tu, amacam aku berjaya buat ko terharu dak?? haha next week blanje aku kek coklat tu ek, sedap ler…

8-1-8 ruvena vila dalam kenangan..sob sob…

mimpi ;p

buat pertama kali dlm hidup aku, aku mimpi kenduri kawin aku sndiri smalam!!! hahahaha siap ingat sape pengantin laki tu ahaks bgn pagi tadik terus aku tergelak adehh dehh ape ke hal ko ni lin, dh smpai termimpi2 dah nih, kang kata dh wajib kawin, ko lak marah…

tapi!!!! biasanye, ape yg aku mimpi tu mesti yg sebaliknya yg akan jadik aiseyyy bahye tu…kalo yg sebaliknye tu adalah pengantin laki tu org lain takpe la jugak, tp kalo yg sebaliknye tu adalah tak kawin2, alahaiiii….

so, ade dua kebarangkalian :

1. pengantin laki dlm mimpi adalah Mr.X , maka realitinya Mr. Y

2. dlm mimpi aku kawin, maka realitinya err aku tak kawin?? iskk xnak la camtu…

cuak pulak aku jadiknye…isk isk…sape yg biasa mimpi kawin ni ha?

deep inside…

actlly ptg tadik aku rasa cam lost skit, dats y aku lepak tepi tasik tu…sumtimes aku rsa mmg btul, kite perlu our own sweet time to relax…tp bila ko dh duk sorang camtu, sure ade sumthing came across, it could be anything..memula aku teringat sorang kawan, dan nape tetiba aku rsa missing ya…maybe mmm nope, it could not be…

dan tetiba aku teringat dia…msa aku login friendster td, aku prasan dia view profile aku, setelah sekian lama..ape maknanye tu? dia teringat kat aku jugak ke? is it?? so ape aku kena buat? stil buat donno ke? (lin, ingat balik ape ko penah ckp aritu, u dont want to know him anymore! full stop!)

dan aku teringat jugak sorang kawan, yg kejap ade kejap takde…luckily dlm keadaan aku tertanya tadik, got his msg tanye kabar aku weekend nih…mmm man..

aku sgt tak suka mlm isnin, apetah lagik isnin..cam nk pose je esok…nite…

hari kecederaan…

memandangkan mcm2 inciden jadik kat aku arini, so aku isytiharkan hari ni adalah hari kecederaan bg bulan julai..

memula kaki aku, actlly dari smalam mcm bengkak kat blakang betis tu…pastu cam gatal, smpai merah2 dibuatnye…tatau la sbb alergik ke ape…abgmir suruh gi klinik, tp biasa la (read : malas abiskan duit utk ubat sapu semata) baik sape minyak gamat (tp smalam letak yoko2 la jadik makin merah camtu) bengkak smpai keras2 dibuatnye..tgok la dulu esok camne pulak (kot2 bleh MC haha)

then jari aku pulak luka, duk kalut nk bukak penutup lubang tepi mesin basuh tu, skali terhiris bhgn tepi dia, tajammm gilerrrrrr…tu pun tak prasan lagik terhiris dh ni, masa basuh tgn, lap kat towel, skali tgk darah lekat2 kat towel tu iskkkk baru rasa sakit!!!! hiris nye takde la byk, tp darahnye non stop gak la, berhelai2 tisu guna…hasilnya, sepanjang arini makan dgn sudu aje, pedih luka ibu jari kanan hahaha (manja ke ngengade?)

ptg tadik naik basikal lagik, pastu singgah tepi tasik, layan view smbil layan mp3 (smbil2 jugak layan mata hahaha) sib baik kaki tak cramp lagik..balik rumah, jari terkepit kat sliding door pulakk, sib baik tak luka, tp merah2 bengkak gak la…

tu la dia, kronologi hari kecederaan aku arini…sekian, harap maklum….esok isnin lagik, bosan…

touch up sikit..

taaaa daaaa lagik…takde keje la ni kesnya, duk godek2 wp nih…baru aku tau camne blog wp org lain ade kategori2 yg tulisan besar kecik camtu, cloud cloud ape tah namanye hahaha aku pun dah buat jugak, suka nye!! pastu godek2 lagik tengok2 bleh letak kolum ala2 shoutbox lak, tu meebo la namanye (ecececeh lin) so korang bleh la bertanye2 kabar kat situ ye (ala2 mirc gittew) ;p cuma tak jumpa lagik camne nk letak emoticon2 yg comey2 tu (chaiiyook! usaha lagik!)

tadik pagi konon nk bgn berbasikal lagik, tp alaaa katil ni mmg kuat la pengaruh nyer “linnnn, jgn bangun linnnn, terus pejammmmmkan matamu linnnnn” aiseyyy, last2 beskal ke mana kasut sport pun ke mana…

haa sebut pasal kasut sport, tadik ptg berfoya2 dgn TTM ke jusco bukit tinggi…konon dia la yg nk pegi beli barang, last2 aku lak yg byk shopping (alaa 2,3 brg je pun, sume after less) tu pun sib baik tak terrrbeli kasut sukan NB…dia punye pengaruh la ni, dia yg nk survey2 kasut NB, last2 aku lak berkenan skali…punye la belek2, pilih2, skali takde size pulakk iskkk kaki gajah ke ape aku nih…size 9 pun tak lepas lagik! haa kutukkk aku tadik ye, padan muka, ko punye feveret kasut pun takde size tadik kan hahahahaha fair! Tuhan nk tolong kite beringat2 tuh…kalo tak, mmg terbang 200 tadik, kira rekod la tu kalo aku beli gak td..1st time seumur hidup ade kasut sukan harga beratus2…konon nk guna utk jogging la (ecehhh) slama ni guna kasut power tu aje la, yg rege 49.90 tu ha (tu pun beli masa clearance sale)

suka btul jusco bkt tinggi nih, sbb sume kedai aku suka ade kat situ…tadik terrrrmasuk la dlm THEFACESHOP (spesel to TTM – read : tulisan nya arial la bro, bukan times new roman ok ;p) , sejak jadik regular user dia nih, kakti la yg start ngajo guna brand nih..asalnye beli cleanser je, eh eh cam best pulak, pastu beli la toner, ohhh menarik jugak, then beli krim malam, punn syok jugak…last2 hampir sume brg2 muka aku guna thefaceshop…bau2 dia pun wangi, x melekit & berminyak, sy sangat suka! ;p w/pun harganya agak bleh tahan, tp bleh tahan lama, 3/4 bulan stok nye tu…so kira alrite la…takde la aku nk kata muka aku makin cun melecun ke ape, tp sekurang2nye dh kurang la penyakit2 yg slalu singgah bertempek kat muka ni…kira maintain aje laa…sbb dh byk sgt produk dia aku ade, so alang2 dh masuk kan, beli la satu lip care cream yg ade shea butter, ala 18.90 aje…bibir aku ni kering amat, penangan duk dlm aircond tiap hari smpai 9/10 jam…harap2 mujarab la, dh mcm2 guna, vaselin tu pun tak jadik ape…

pastu terrrrmasuk pulak ke dlm kedai vincci, ohhh sale sale sale sale! vincci mmg salah satu feveret kasut aku..so cam biasa, mesti ade yg sangkut kat mata ni, so terbeli la jugak sepasang kasut keje tadik, full covered, nk warna jeans tu, tp takde size la pulak (isk susah jadik org size kaki unik ni) so beli la kaler putih, murah aje after less jd 26.90 ;p

jalan2 lagik, nmpk towel less 50% dlm aussino pulak…memandangkan koleksi towel kat rumah yg berkurangan (tatau mana pi selai lagik), so aku beli la jugak selai, after less 14.90…fabrik best, kaler pun pink tua skit…

tu aje la mende yg aku shopping tadik pun, menepati konsep window shopping yang diwar warkan sempena musim perbelanjaan berhemah nih…pastu melepak jap kat old town kopitiam, semata2 sbb dh lama carik kat s.alam tp tak penah jumpa, korang penah tgk ke old town kopitiam kat s.alam?? kalo ade sila maklumkan ye…tatau la nape, aku sgt suka melepak minum kat kedai tu, xde la sedap sgt, tp tahh, suka je selagi namanye tu kopitiam!!

balik tadik terus bersiap2, carik baju cantik2 skit yg dh siap iron, rush ke puchong amik membe then terus ke putrajaya, attend wedding anak ex-bos…giler grand, buat kat dewan perbadanan putrajaya tu, vvip nye salah sorang menteri kat jpm..mknn sedap, tp takde goodies la pulak (bunga telur ke ape ke) …cam ari keje lak, jumpa org2 opis ramai2…

and now, ready to sleep dh…esok kena turun awal, ade sedara mara akak ipar tdo sini, segan ah kalo kul 9,10 baru nk nampak muka kat bawah kan (ceh slalu nye mmg camtu la) so adios dulu la ye…

menjaga hati…

ni bukan kes jiwang2 karat ya, tp demi permintaan sorang sahabat (TTM eh hahaha see, aku tak mention nama ko pun), njoy d song bro! ;p

Menjaga Hati – Yovi dan Nunno

Masih tertinggal bayanganmu
Yang telah membekas di relung hatiku
Hujan tanpa henti seolah pertanda
Cinta tak disini lagi kau telah berpaling

Reff:
Biarkan aku menjaga perasaan ini
Menjaga segenap cinta yang telah kau beri
Engkau pergi aku takkan pergi

Kau menjauh aku takkan jauh
Sebenarnya diriku masih mengharapkanmu
Ooh oooh

Masih adakah cahaya rindumu
Yang dulu selalu cerminkan hatimu
Aku takkan bisa menghapus dirimu
Meski kulihat kini kau diseberang sana

Reff

Andai akhirnya kau tak juga kembali
Aku tetap sendiri menjaga hati

Reff 2x

Sejujurnya diriku masih mengharapkanmu
Oh oohh

p/s : aku pun suka lagu nih, salah satu lagu feveret aku skrg..x sangka ade sahabat tu pun minat lagu2 camni hahahaha lek lek bro, wa tau lu mmg berlagak macho, tp tak salah kalo berjiwa karat pun bro ahaks slamat ber out station!! jgn lupa ole2 utk aku ye!